Postul sârb de radio, B92, comentează că “ar fi un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la Uniunea Europeană (UE)”.
Se pare că vestea a ajuns la oficialii sârbi, ieri, în timp ce se pregăteau să se întâlnească cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, tocmai pentru o nouă rundă de negocieri.
“Românii au anunţat că vor bloca candidatura din cauza problemei etnicilor vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile”, au declarat surse oficiale, care au mai adăugat că „este nevoie urgentă de o angajare imediată în discuţii intensive cu vecinul prieten România, unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo".
Oficial, România susţine candidatura Serbiei
Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit cu omologul său sârb, Vuk Jeremici, în 3 februarie 2012, la München, unde cei doi oficiali participau la Conferinţa Internaţională pentru Securitate.
Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat, atunci, încrederea că rezultatele concrete obţinute în relaţia cu Serbia, în urma vizitei de stat a preşedintelui României în statul vecin, în noiembrie 2011, respectiv acordul Guvernului sârb pentru deschiderea unui Consulat General al României la Zajecar, în nord-estul Serbiei, vor fi urmate de altele similare, preciza un comunicat al MAE.
Diaconescu a mai declarat că speră ca Serbia să obţină statutul de ţară candidată, în luna februarie, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, decizie ce ar urma să fie validată de Consiliul European din 1-2 martie 2012. 
Ministrul sârb de Externe a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de România parcursului european al Serbiei, evidenţiind că 2012 este "un an test pentru forţele politice pro-europene de la Belgrad, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale".