Tehnica ce foloseşte paladiul drept catalizator în sinteza organică le-a adus celor trei chimişti celebra distincţie, a precizat Academia Regală de Ştiinţe din Stockholm, potrivit AFP.
Cercetarea lor e utilă în producţia farmaceutică şi în industria electronică. Chimia organică a dus la dezvoltarea de noi medicamente, dar şi a unor materiale revoluţionare, precum plasticul.
Chimia organică este baza vieţii şi este responsabilă pentru numeroase fenomene naturale fascinante: culorile florilor, veninul şerpilor sau substanţe care omoară bacteriile precum penicilina.
Studiile celor trei cercetători privind sinteza organică au aplicaţii în domenii foarte variate, de la lupta împotriva cancerului şi până la agricultură şi electronică.
Profesori emeriţi
Profesorul Heck are 79 de ani, s-a născut la Springfield în Statele Unite. Şi-a obţinut doctoratul în 1954 la Universitatea California la Los Angeles, iar acum este profesor emerit la Universitatea Delaware din SUA.
Ei-ichi Negishi e mai mic cu patru ani, s-a născut în 1935 la Changchun. În 1963 obţine doctoratul la Universitatea Pennsylvania (SUA). Acum este profesor de chimie la Universitatea Purdue , din Statele Unite. Iar Akira Suzuki are 80 de ani, a absolvit în 1959 Universitatea Hokkaido din Arhipelagul Nipon şi este de asemenea profesor emerit.
Mâine va fi anunţat Premiul Nobel pentru literatură, vineri Nobelul pentru Pace, iar cel pentru economie, lunea viitoare.
Sezonul Nobel
Ieri, doi cercetători de origine rusă, Andrei Geim şi Konstantin Novoselov, au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru fizică pe 2010, pentru „lucrările lor revoluţionare asupra grafenului”, o formă a carbonului considerată drept cel mai bun conductor de căldură şi electricitate.
Sezonul Nobel a debutat luni, cu Premiul Nobel pentru Medicină. Medicul britanic Robert Edwards a fost recompensat pentru cercetările în domeniul tehnicilor de fertilizare în vitro.