Primul ministru a mai precizat că, în acest moment, 25 de județe sunt afectate de vremea rea.
Întrebat dacă a luat legătura cu autoritățile din Iași, orașul natal al premierului, Ungureanu a spus că da: L-am sunat pe primarul de Iaşi pentru că Iaşii sunt oraşul meu natal şi mi se pare absolut normal să ştiu care e situaţia acolo. În al doilea rând, acolo sunt părinţii mei, acolo sunt rudele mele, trebuie să ştiu ce se întâmplă în oraşul meu natal. Mi-a relatat cum decurg operaţiunile de deszăpezire, îi doresc succes şi sper să se dovedească la înălţimea aşteptărilor ieşenilor mei.”
Primul ministru a mai spus că l-a sunat și pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu: „Am vorbit cu domnul primar Oprescu, mi se pare normal, sediul Guvernului se află în Bucureşti şi nu vă ascund că ieri am petrecut şi eu vreo trei ceasuri blocat în nămeţi, deci, fie că e vorba de un telefon de politeţe, fie că e vorba de o conversaţie care are şi o raţiune tehnică de acest tip, domnia sa mi-a răspuns aşa cum trebuia să se întâmple”.
Hotărâre de Guvern adoptată astăzi
Premierul a mai declarat că speră ca şcolile să reînceapă cursurile în perioada imediată, pentru că situaţia meteo s-a îmbunătăţit şi că şi Ministerul Educaţiei se pronunţă pentru organizarea cursurilor şcolare.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi , o hotărâre prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrările de energie electrică la export, astfel încât să nu existe probleme în alimentarea cu energie electrică a populaţiei şi consumatorilor industriali interni.
Ungureanu a reafirmat că nu există nicio problemă cu furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici şi industriali, hotărârea de Guvern adoptată de Executiv având un scop preventiv, totul fiind proiectat pentru cât mai buna alimentare a consumatorilor individuali.
Economiile se duc spre proiectele prioritare
Bogdan Drăgoi, ministrul Finanțelor, a precizat și el că s-au hotărât „niște linii de conduită în materie de prioritizare”: „S-a decis ca economiile să fie direcționate către proiectele imediate. Prioritizarea este cuvântul de ordine”, a spus Drăgoi.
Ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca, a precizat că au fost alocate 244.000 de lei pentru cele patru județe afectate mai mult de ninsorile abundente: Brăila, Buzău, Călăraşi şi Vrancea: „Propunem acordarea unui ajutor pentru judeţele Brăila – 70.000 de lei, Buzău – 35.500 de lei, Călăraşi – 52.000 de lei şi Vrancea – 86.500 de lei. Sunt judeţe afectate de căderile de zăpadă şi acest ajutor constă în motorină, pate de ficat, conserve de carne de porc şi apă minerală”, a spus Gabriel Berca.
El a menţionat că distribuirea ajutorului umanitar cade în sarcina instituţiilor prefectului din cele patru judeţe, iar cheltuielile pentru transportul produselor se suportă de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
„Este un prim sprijin pe care îl acordă Guvernul României sinistraţilor, urmând ca în perioada următoare să analizăm posibilităţile financiare pentru toate localităţile care au fost afectate de viscol”, a mai declarat ministrul de Interne.
Miercuri vom ști prognoza meteo pentru următoarele 15 zile
Datele actuale nu generează avertismente îngrijorătoare legate de posibile inundaţii în perioada următoare, dar acest lucru depinde de nivelul temperaturii, Ministerul Administraţiei şi Internelor fiind pregătit să intervină în eventualitatea unor astfel de probleme, a declarat premierul Ungureanu.
El a precizat că miercuri va fi disponibilă prognoza meteo pentru următoarele 15 zile. Meteorologii au ridicat, azi dimineaţă, avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente pentru jumătatea sudică a ţării, menţinându-se sub cod galben 13 judeţe unde va continua să ningă slab.
Astazi, până la ora 14.00, va ninge slab în judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Vrancea, Buzău, Brăila, Galaţi şi Tulcea. În aceste zone vântul va mai avea unele intensificări, temporar viscolind şi spulberând zăpada.