Prefectul Capitalei: "Va trebui să îmbrăţişăm soluţia eutanasierii"

Prefectul Capitalei: "Va trebui să îmbrăţişăm soluţia eutanasierii"

Dacă nu sunt bani pentru îngrijirea maidanezilor, autorităţile ar trebui să accepte soluţia eutanasierii, explică prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, crede că ar trebui ca societatea civilă şi autorităţile să fie realiste şi să ia rapid o decizie în privinţa maidanezilor: dacă se găsesc bani, să fie strânşi de pe străzi şi ţinuţi în adăposturi, dacă nu, să se adopte soluţia eutanasierii. Iar problema câinilor fără stăpân nu este singulară.

Într-un interviu acordat EVZ, prefectul explică de ce ar trebui ca firmele de ridicat maşini să aibă tarife fixe şi de ce se fac demolări noaptea. Potrivit lui Atănăsoaei, patronii "magazinelor de vise" sunt mult mai inventivi decât autorităţile, iar ideea edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, de a organiza Jocurile Olimpice de vară din 2020 e una "năstruşnică".

EVZ: Multe demolări din Capitală au fost făcute noaptea sau în weekend. Inclusiv Primăria Capitalei a demolat imobile în miez de noapte. Cât de legale sunt aceste demolări? Mihai Atănăsoaei: Demolările cu probleme - adică, acolo unde lucrurile nu sunt tocmai legale - se fac ori noaptea, ori de vineri până duminică. Am cerut Primăriei Capitalei să aibă în vedere promovarea unei hotărâri de consiliu prin care demolările pe raza municipiului Bucureşti să se facă doar de luni până vineri, între orele 8.00 şi 17.00.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, am avut nişte demolări săptămâna trecută făcute noaptea chiar de Primăria Capitalei. Ele au fost oprite de Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru că nu aveau avizele necesare, iar Poliţia Rutieră nu fusese anunţată din timp ca să devieze circulaţia. Dacă nu luăm măsuri şi nu impunem restricţii, o să ne trezim că dispare jumătate din Bucureşti peste noapte.

Aţi declarat că veţi iniţia un proiect de lege privind problema mai danezilor... Problema maidanezilor nu s-a îmbunătăţit deloc. Dacă la nivelul lui 2009 am avut 11.000 de oameni muşcaţi, anul acesta, până în octombrie, aveam deja 8.000. Propunerile pe care le-am înaintat Comisiei de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor nu au fost discutate. Probabil că va trebui ca şi noi să facem, mă refer la societatea civilă, mai multă presiune. Că vor vota eutanasierea, că nu vor vota eutanasierea, asta vom vedea. Până atunci, se sterilizează aproximativ 80 de câini pe zi.

Dar problema maidanezilor, prin sterilizare, este rezolvată parţial. Soluţia nu este însă doar sterilizarea lor masivă, ci strângerea lor în adăposturi. A, n-avem bani să-i ţinem în adăposturi, atunci, probabil, va trebui să fim realişti şi să îmbrăţişăm soluţia eutanasierii. Să lăsăm ipocrizia deoparte şi să ne gândim şi la oameni, nu numai la animale!

Ce părere aveţi despre iniţiativa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, de a organiza Jocurile Olimpice din 2020? Am văzut reacţia Comitetului Olimpic Român (COR) şi înclin să cred că cei de la COR au dreptate. Deocamdată, mi se pare o idee năstruşnică. Cei de la Comitet au spus foarte clar ce condiţii trebuie să îndeplinească Capitala până să-şi depune candidatura. Dacă mă gândesc la viitorul apropiat, nu cred că este posibil, dar, până în 2020, nu ştim ce se poate întâmpla. Sper doar să nu ne facem de râs la nivel de Bucureşti sau chiar la nivel de ţară.

"Nu ştiu cât de bun e sistemul de alarmă luat de primărie"

Este corect ca autorităţile locale să ridice maşini atâta timp cât nu sunt suficiente locuri de parcare? Ce părere aveţi despre taxele percepute de societăţile care fac acest lucru? Ar trebui să existe o taxă unică la nivelul Capitalei. De ce unii percep taxe mai mici faţă de ceilalţi? Nu fac acelaşi serviciu? Am văzut, de exemplu, cum se procedează în SUA. În New York, sunt 30 firme care se ocupă de ridicarea maşinilor. Autorităţile au stabilit un plafon maxim şi unul minim al serviciilor, iar firmele nu au voie să-l depăşească.

În opinia mea, ar trebui să ne uităm câte locuri de parcare au realizat edilii. Cei care nu au construit noi locuri de parcare nu ar trebui să ridice maşini.

Recent, municipalitatea a cumpărat două sisteme de alarmă care ar urma să fie acţionate în caz de urgenţe. Era nevoie de ele? Nu ştiu cât de bune sunt aceste sisteme, pentru că primăria nu a consultat nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), nici Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), nici pe mine. Au existat, la începutul anului 2010, discuţii între ISU, STS, noi şi primărie, prin care am stabilit că un sistem de alarmare pentru Bucureşti e util. Însă, managementul acestui sistem de alarmare ar fi putut fi făcut foarte simplu şi eficent de către STS.

Eu şi oficialii STS am aflat din presă că s-a achiziţionat acest sistem. Nu ştiu ce au de gând cei de la primărie, cert este un lucru: dacă nu se consultă cu specialişti, s-ar putea să nu fie ceea ce ne dorim.

DESPRE ETNOBOTANICE

"La 1 ianuarie, erau 107 magazine de vise"

Credeţi că mutarea "magazinelor de vise" de lângă instituţiile de învăţământ şi din blocuri va avea ca efect reducerea numărului consumatorilor de produse etnobotanice? De ce nu adoptă guvernul o hotărâre prin care să fie interzisă comercializarea lor la nivel naţional? Am discutat cu Poliţia Română şi cu cei de la DIICOT. Nu ai cum, printr-o lege, să controlezi fenomenul. O lege există şi acum, şi sunt trecute într-o anexă substanţele care nu pot fi comercializate. Băieţii aceştia, care vând substanţe de genul acesta, se pliază foarte repede. Noi nu aveam atâta imaginaţie câtă au ei.

De exemplu, dacă interzici ceva azi, până mâine ei mai adaugă o substanţă şi fac alt produs. Nu ai cum să ţii pasul cu ei, legislativ vorbind. Soluţia în care eu cred este modificarea mai multor legi prin care să le dai autorităţilor posibilitatea să a plice măsuri imediate.

De exemplu, Garda Financiară să poată închide pe loc "magazine de vise", iar a ceas tă putere să o aibă şi DIICOT şi Direcţia Sanitar-Veterinară.

Nici la nivel european nu s-a găsit o lege prin care să fie combătuţi cei care comercializează aşa ceva.

Câte magazine de vise există în Capitală? La 1 ianuarie 2010 erau 107. Anul acesta au fost închise 58 de magazine care vindeau produse etnobotanice. Dar acestea probabil că s-au redeschis. Cert este că, înainte de ultimul control, care a avut loc la începutul lunii decembrie, harta acestora arăta astfel: în sectorul 1 erau 13, în sectorul 2 erau şase "magazine de vise", pe raza sectorului 3 - nouă, în sectorul 4 - cinci magazine, în sectorul 5 erau autorizate 13, iar în sectorul 6 - nouă.

Totuşi, nu poţi să ştiI câte funcţionează în acest moment, pentru că, spre exemplu, îşi iau autorizaţie de comercializare doar pentru sare de baie, care nu este interzisă la comercializare.

Cert este că nu poţi să faci pe "superman", trebuie să te duci să faci controale şi să previi, nu să te duci să închizi magazinele automat, fără a avea bază legală solidă. Trebuie dusă o luptă zilnică, nu una populistă, la televizor.