"Problema obligativităţii pornirii cercetarii penale in personam, cand ai o persoană reclamată că a săvârşit o infracţiune, corespunde unui principiu din codul vechi: cercetarea in rem are loc doar atunci cand nu se cunosc prezumtivii vinovaţi.
Repet, acest principiu e in codul vechi în vigoare incă, până la 1 februarie. În baza lui, proba interceptării se uza în faza actelor premergătoare, pregătitoare. Noul cod abandoneaza acest principiu şi afirma că în toate cazurile în care se săvârşesc fapte se declanşează automat cercetarea in rem. În această fază se culeg probe ca şi în faza de acum a actelor premergătoare, inclusiv proba interceptării.
După ce ai cules aceste probe, inclusiv interceptarea şi tragi concluzia că fapta s-a săvârşit şi X e suspectul, începi urmărirea penală şi anunţi suspectul. La acest moment însă ai deja indiciile temeinice că X a săvârşit infracţiunea, inclusiv pentru că acest lucru rezultă şi din interceptări făcute în faza cercetării in rem.
Schimbându-se principiul, firesc că faza actelor premergătoare actuală a dispărut din noul cod, fiind inutilă. Această fază e absorbită în cercetarea in rem, aşa cum este ea definită în noul cod. Dispărând actualul principiu, au dispărut şi consecinţele lui, care spun că un judecător dacă observă interceptări în faza in rem ar putea anula urmărirea penală, pe motiv că a fost interceptată persoana deşi nu s-a pornit cu o cercet in personam!
Aşa ceva nu se poate întâmpla, pentru că noul cod permite proba interceptării persoanei chiar în faza in rem. In alte cuvinte, faza cercetării in personam porneşte după epuizarea primei faze, cercetarea in rem, şi vizează acele probe specifice acestei faze. Dar indiciile temeinice sunt deja stabilite şi au fost stabilite inclusiv pe baza interceptării din faza in rem. Aşa este si in alte sisteme de drept europene", a explicat Cătălin Predoiu, pe blogul personal.

Te-ar putea interesa și: