Evenimentul Zilei > International > Povestea celui mai în vârstă bărbat din lume, care a murit la 116 ani
Povestea celui mai în vârstă bărbat din lume, care a murit la 116 ani

Povestea celui mai în vârstă bărbat din lume, care a murit la 116 ani

Un sud-african care era considerat cel mai în vârstă om din lume s-a stins din viață sâmbătă.

Conform documentelor sale de identitate, Fredie Blom a venit pe lume în provincia Eastern Cape, în mai 1904, deși acest lucru nu a fost verificat niciodată de Guiness World Records.

Pe când era adolescent, întreaga sa familie a fost decimată de gripa spaniolă din 1918. Fredie Blom a reușit să supraviețuiască celor două războaie mondiale și Apartheid-ului, regimul politic rasist care a marcat o lungă perioadă Africa de Sud. În 2018, acesta a declarat BBC că nu există un secret special al longevității sale ieșite din comun.

„Există doar un singur lucru lume – omul de deasupra a toate  «Dumnezeu». El deține toată puterea. Eu unul nu am făcut nimic. Pot să mă mai împleticesc, însă El mă ține”, a declarat acesta.

Sud-africanul a lucrat toată viața ca muncitor necalificat, mai întâi la o fermă, apoi în industria construcțiilor, și s-a pensionat când intrase în deceniul 8 de viață.

Deși a renunțat la băutură acum mulți ani, a fost un fumător regulat. Însă restricțiile impuse de lockdown-ul la care a recurs guvernul sud-african din cauza pandemiei au făcut imposibilă cumpărarea de tutun, din care bărbatul să își ruleze țigări, la aniversarea celei de-a 116-a zi de naștere.

Familia lui Fredi Bloom a anunțat că acesta s-a stins din viață din cauze naturale, sâmbătă, la Cape Town.

„Acum două săptămâni, bunicul meu încă mai tăia lemne. A fost un om puternic, plin de mândrie. Însă în câteva zile a devenit dintr-un om impunător o persoană măruntă”, a declarat Andre Naidoo, purtătorul de cuvânt al familiei, pentru agenția de presă AFP. Acesta a precizat că familia nu crede că moartea decanului de vârstă mondial ar fi avut legătură cu coronavirusul, relatează BBC.

Dumitru Comănescu, românul în vârstă de 111 ani, care timp de o lună a fost recunoscut ca fijnd cel mai vârstnic bărbat din lume, a murit pe 27 iunie 2020. Acesta fusese decorat, cu trei zile înainte de deces, de către Patriarhul Daniel.