Loteria a marit de la 40% la 50% cota pentru Categoria I.
Liliana Ghervasuc, presedintele Loteriei, a recunoscut ieri ca reprezentantii institutiei au pus la punct o strategie prin care sa umfle premiul cel mare la Categoria I.
„Suplimentari la fondul de castig si fonduri initiale de castig de 1 milion de euro”, asa a explicat Ghervasuc modul in care s-a ajuns la premiul-record de 10 milioane de euro. In afara de metodele „in avantajul” jucatorilor prezentante de sefa de la Loterie, reprezentantii institutiei au jonglat cu fondul de castiguri majorand cota pentru Categoria I.
Minimum pentru castiguri
De 15 saptamani, de cand nu a mai fost castigat marele premiu, incasarile inregistrate de Loterie numai din vanzarile de bilete au ajuns la cote record. O parte dintre acestea ajung saptamanal la Fondul de castiguri.
Potrivit regulamentului Loto, suma obtinuta din vanzari trebuie sa fie impartita astfel: minimum 40% catre fondul de castiguri, minimum 40% merg la Loterie si minimum 2% pentru fondul special.
De cativa ani, Loteria mentine cota minima pentru Fondul de castiguri. Saptamana de saptamana, doar 40% din suma incasata din vanzarea de bilete la 6/49 se adauga la premiile ce ar putea fi castigate de jucatori.
Loteria are grija in schimb, sa asigure un pot foarte mare la categoria I. In mod normal, repartitia fondului de castiguri este 20% pentru Categoria I, 30% pentru Categoria a II-a si 50% pentru Categoria a III-a.
De 15 saptamani, Loteria distribuie 50% din banii care merg la fondul de castiguri la Categoria I, 20% la Categoria a II-a si 30% la Categoria a III-a. Daca pro-centajul normal s-ar fi respectat, la extragerea de saptamana trecuta, cei 52 de castigatori de la Categoria a II-a ar fi primit in plus 20.000 de lei.
Oferte
OTV a vrut sa faca afaceri cu Loteria
Loteria Romana a respins in 2006 o posibilitate de achizitionare a 10%-15% din actiunile postului de televiziune OTV, pentru care ar fi trebuit sa plateasca circa patru milioane de euro.
Potrivit unui material publicat de „Cotidianul”, fostul sef al Loteriei, Nicolae Cristea, a acceptat initial oferta venita din partea directorului OTV, Dan Diaconescu, dupa care a simulat o licitatie. Dupa instalarea Lilianei Ghervasuc, aceasta a primit din partea OTV o oferta publicitara de 6.000 de euro pentru prezenta unui reprezentant la emisiunea „Dan Diaconescu Direct”. Si aceasta a fost refuzata.
Regulament
Directorii Loteriei, castigatori la 6/49
Un director al Loteriei a reusit sa castige la extragerea trecuta cateva zeci de mii de lei, reusind sa obtina premii la categoriile inferioare. Presedintele Loteriei, Liliana Ghervasuc, a sustinut ieri ca regulamentul permite ca angajatii Loteriei sa joace la 6/49 sau la alte jocuri si ca si ea este un jucator fidel.
In 2004, pe cand aceasta nu era inca in conducerea institutiei, cumnatul sau a reusit sa castige peste 500 de milioane de lei vechi la una dintre extrageri. Potrivit lui Ghervasuc, acesta a jucat impreuna cu un prieten, iar premiul a fost impartit in mod egal.
Vedetele n-au incredere, dar joaca De la poetul Emil Brumaru, care n-a jucat niciodata la loto, pana la Rica Raducanu, care joaca de fiecare data, personalitatile spun ca n-au incredere in banii picati din jocuri de noroc.
> Stela Popescu, actrita: „Nu ma intereseaza deloc chestia asta cu norocul. Tot ce am castigat in viata asta a mea a fost muncit pana la ultima bucatica”.
> Emil Brumaru, poet: „Nu joc, dom’le, la loto! Numai inainte de ‘89 am castigat o masina la CEC”.
> Sofia Vicoveanca, cantareata: „Nu cred in castigurile de peste noapte. Numai ce-i sudoare si ce-i munca ramane”.
> Ionita de la Clejani (lautar): „Am auzit ca vin si bulgarii sa joace si atunci mi-am zis ca pot si eu. Am pus numarul de la casa, numarul de la pantofi, numarul de la haine, numarul membrilor din orchestra, ziua de nastere, fel de fel. (...) Am incredere in Loterie. Daca vad cu ochii mei bilele alea la televizor ca sufla vantul in ele si le baga in teava, nu prea vad ce smecherie pot ei sa faca. Desi, in fine, Romania e tara tuturor smecheriilor...”.
> Emil Mitrache (Americanu’), actor: „De data aceasta, chiar vreau sa joc, insa doar daca nu sunt cozi uriase. Nu sunt un jucator impatimit, joc doar cand sunt poturi mari. Pun numerele la intamplare, numai variante simple. (...) Conform principiului „Romania, tara tuturor posibilitatilor”, iau in calcul si posibilitatea ca extragerile sa fie masluite”.
> Alexandru Arsinel, actor: „Cand s-a ridicat potul la 7-8 milioane, am jucat 12 variante, adica vreo 72 de numere, si din toate nu am nimerit decat unul singur, numarul 19! Asa ca m-am linistit si n-am mai jucat si saptamana asta”.
> Cristian Tantareanu: „De regula, eu am noroc in dragoste, nu la jocuri. Domnule, dar de data asta chiar joc la loto! Vinerea trecuta am jucat trei bilete de 5 milioane, deci 15 milioane. N-au iesit numerele, dar acum nu pot sa mai dau inapoi, pentru ca, daca ar iesi de data asta, m-as enerva. (...) Daca as castiga, as avea o problema serioasa, ca abia stiu ce sa fac cu banii mei, daramite cu atatia in plus...”.
> Rica Raducanu - fost international: „Taticu’, am jucat, ca joc mereu. Am numerele mele preferate, la care mai adaug unul de la loto, de la ei. De castigat nu am castigat decat o data, cu patru numere, da’ bani putini, maruntis”.
> Emeric Ienei (fost selectioner): „N-am jucat niciodata la loto. Acum am cedat la insistentele a doi colegi. Am pus pe bilet sase numere care reprezinta zilele de nastere ale celor apropiati”.
> Ion Craciunescu (fost arbitru FIFA): „Nu joc pentru ca, daca o fac, sigur castig. In plus, ce am castigat la jocuri de noroc s-a risipit repede”.
> Doina Melinte (fosta campioana olimpica): „Fratele meu m-a „corupt” si de aceasta data. Am pus un bilet, dar nu sunt prietena cu norocul!”.
> Leonard Doroftei (fost campion mondial de box): „N-am jucat niciodata. Nu cred in prostiile astea. Norocul meu e munca”.
> Bogdan Lobont (portarul echipei nationale de fotbal): „N-am jucat si nici n-am sa joc vreodata. Nu am nicio treaba cu astfel de chestii, pe care le consider niste tampenii”.