Victor Ponta a anunţat că va trimite Comisiei Europene, grupurilor din Parlamentul European şi prim-miniştrilor europeni scrisori în care va arăta că au fost "înşelaţi şi escrocaţi" de către Traian Băsescu şi PDL atunci când au insistat pentru respectarea deciziei Curţii Constituţionale privind pragul de 50% plus unu la referendum.
"Traian Băsescu şi PDL i-au înşelat şi i-au escrocat pe partenerii noştri internaţionali, începând cu Comisia Europeană, atunci când au cerut să se respecte deciziile CCR pentru că aşa e bine pentru România. […] PDL acţionează neconstituţional şi acţionează infracţional în acest moment. Sunt convins că dincolo de faptul că tocmai Partidul Popular European şi partenerii europeni vor constata că au fost au fost traşi pe sfoară de PDL şi Traian Băsescu, sunt convins însă că poporul român în 29 iunie va veni la vot", a spus premierul Victor Ponta.
Premierul a mai spus că dacă Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, atunci va fi un preşedinte boicotat de toată România.
„Este neconstituţional şi iresponsabil să organizezi boicotarea referendumului", a mai declarat Victor Ponta.
În urma şedinţei Colegiul Director al PDL, întrunit marţi la Palatul Parlamentului, s-a decis ca democrat-liberalii să nu participe la votul de pe 29 iulie privind demiterea şefului statului.La finalul şedinţei, preşedintele partidului, Vasile Blaga a făcut un apel către electoratul PDL de a nu participa la referendumul de pe 29 iulie.