Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua decapitărilor: Ponta i-a demis pe Vladimir Tismăneanu și pe Adrian Streinu-Cercel
Ziua decapitărilor: Ponta i-a demis pe Vladimir Tismăneanu și pe Adrian Streinu-Cercel

Ziua decapitărilor: Ponta i-a demis pe Vladimir Tismăneanu și pe Adrian Streinu-Cercel

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Vladimir Tismăneanu din funcția de președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Ponta a făcut ieri mai multe schimbări în fruntea instituțiilor aflate în subordinea guvernului.

Victor Ponta a semnat eliberarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Vladimir Tismăneanu. O soartă similară a avut și Ioan Stanomir, care a fost înlocuit din funcţia de preşedinte executiv al Institutului, în locul său fiind numit Dan-Andrei Muraru.
Vladimir Tismăneanu a fost, în 2006, președinte al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România, iar din data de 11 aprilie 2007, conduce Comisia Prezidențială Consultativă pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. În calitate de membru al Senatului EVZ și de colaborator al platformei online Contributors este, de asemenea, autorul unor texte critice la adresa PSD și a USL. 
În seria acelorași demersuri, Ponta l-a înlocuit pe Adrian Streinu-Cercel cu Răzvan Teohari Vulcănescu în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Remus Cernea, din ecologist independent, consilier de stat
Totodată, premierul a semnat numirea lui Remus Cernea în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru. Potrivit unui comunicat al Guvernului, au mai fost numiţi consilieri de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru şi Eugen Orlando Teodorovici şi Liviu Harbuz, iar Natalia Elena Intotero a primit funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Alți oameni ai premierului
De asemenea, a fost eliberată din funcţie şi Dorina Danielescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Doru Ciocan a fost numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în locul lui Matei Mircea Leontin, care a fost revocat din funcţie.

Totodată, Ponta l-a numit pe Dan Lucian Vlădescu în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.
Rodica Mioara Toth şi Balla Tullia Imola au fost eliberate din funcţiile de vicepreşedinți ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), locul lor fiind luat de Marius Alexandru Dunca şi Marcel Bogdan Pandelica. În funcţia de preşedinte al ANPC a fost numit Bogdan Cristian Nica.

La Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a fost numit Mihail Faca în funcţia de preşedinte cu rang de secretar de stat, în locul lui Abos Gabriel. A mai fost revocat vicepreşedintele ANPM, Marian Proorocu, preşedintele şi vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, respectiv Lorincz Csilla.

Primul-ministru Victor Ponta a semnat, de asemenea, decizia privind exercitarea atribuţiilor preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu de către Gheorghe Papuc, până la numirea preşedintelui instituţiei.

Totodată, premierul a semnat numirea lui Mihai Turcanu ca preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a lui Rodin Traicu în funcţia de secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: