Premierul Victor Ponta a ajuns ieri la Beijing. Șeful Guvernului efectuează o vizită de trei zile în China. Aeronava oficială cu care s-a deplasat a survolat spațiul aerian al estului separatist al Ucrainei.

Premierul a fost întâmpinat pe aeroportul din Beijing cu ceremonial militar. Victor Ponta este însoțit în această deplasare de soția sa, Daciana Sârbu, dar și de vicepremierul Liviu Dragnea, miniștrii Ioan Rus (Transporturi), Daniel Constantin (Agricultură), Constantin Niță (Economie), și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada.

Astăzi premierul se va întâlni cu mai mulți oameni de afaceri și va fi primit de omologul său, Li Keqiang. Discuțiile se vor axa pe parteneriatul economic dintre cele două țări. La sediul Guvernului Chinei vor fi semnate, tot astăzi, o serie de acorduri privind construcția de căi ferate de mare viteză. Mâine, premierul și miniștrii  din delegația sa au  în program o plimbare de aproximativ o jumătate de oră cu un tren de mare viteză.

De asemenea, Victor Ponta va fi primit de către preşedintele R.P. Chineză, Xi Jinping, şi va avea o întrevedere cu Zhang Dejiang, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare.

În cadrul convorbirilor cu oficialităţile chineze vor fi abordate relaţiile bilaterale România-China. Pe agenda discuțiilor figurează și aspecte legate de consolidarea relației UE-China și acțiunile viitoare în cadrul formatului de cooperare Europa Centrală și de Est – China.

În marja vizitei, premierul va participa la o reuniune economică, la care vor fi prezenți reprezentanţi ai principalelor companii şi bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România.

Plimbare cu un tren de mare viteză

De asemenea, Victor Ponta se va deplasa mâine la Tianjin cu un tren de mare viteză, unde va vizita Parcul tehnologic Tianjian şi se va întâlni cu reprezentanţii firmelor care derulează afaceri aici în domeniile IT, componente auto, produse bio, construcţii de maşini etc.

Premierul urmează să se întâlnească și cu primarul din Tianjin. „Anul trecut, primul ministru Li Keqiang a fost la Bucureşti, am iniţiat proiecte economice şi cu ocazia acestei vizite vom discuta în special despre parteneriatul economic, dincolo de relaţiile politice între România şi China“, declara, la începutul săptămânii trecute, șeful Executivului.

A doua vizită a lui Ponta de când este premier

Este a doua vizită pe care Victor Ponta o face în China în calitate de premier, prima fiind realizată în 2013. Tot anul trecut, către final, reprezentanţii Guvernelor român şi chinez au semnat, la București,  13 memorandumuri de cooperare în diverse domenii – de la cel nuclear până la comerțul cu alimente.

Printre memorandumurile semnate se afla și unul în domeniul securității IT, prin care Guvernul român promitea sprijin pentru participarea companiei chineze Huawei la structuri critice de securitate.

Te-ar putea interesa și: