Poluarea de la motoare. Care etaj este cel mai afectat

Poluarea de la motoare. Care etaj este cel mai afectat Sursa foto: Arhiva EVZ

La ce etaj este periculos să locuiești din cauza poluării. Detaliul care ne afectează în special iarna.

Poluarea la etaj. În multe părți ale Europei este ilegal să lași mașina staționată cu motorul pornit pentru o perioadă lungă de timp.

Aceasta este totuși o practică comună, mai ales în zilele reci de iarnă, deoarece șoferii își lasă motoarele să se încălzească ușor și apoi își încep drumul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poluarea afectează locatarii clădirilor

Motivul pentru care nu este indicat să lăsăm motorul mașinii la ralanti este pentru că afectează negativ mediul înconjurător.

Potrivit experților, locatarii clădirilor din jur suferă de „încălzirea” motoarelor în mod grav. Cu toate acestea, nu toți locatarii sunt afectați în mod egal.

Poluarea de la motoare

Sursă foto: Arhiva EVZ

Care etaje sunt cele mai afectate

Dacă mașina care își preîncălzește motorul este parcată aproape de un bloc, atunci cei care locuiesc la primul și al doilea etaj aproape că nu sunt afectați de fenomen.

Faptul că gazele toxice din evacuarea mașinii sunt calde. Prin urmare, mai ușoare decât aerul rece din atmosferă. Înseamnă că se ridică rapid de la sol. Apoi se răcesc rapid și sunt ținute la o înălțime de aproximativ 10 metri.

Asta înseamnă că cei care locuiesc la etajul trei, aproximativ, sunt cei mai afectați. Desigur, substanțele volatile ajung mai sus, dar acolo diluția cu aerul proaspăt este mai intensă.

La o înălțime de peste 15 până la 20 de metri (etajul cinci până la al șaptelea), concentrația de poluanți este de aproximativ trei ori mai mică. În consecință, impactul gazelor de eșapament ale vehiculului este redus.

Poluarea. Cât de periculoase sunt gazele de eşapament

Particulele toxice emise de gazele de eşapament, cauciucurile şi frânele autovehiculelor contribuie la deteriorarea calităţii aerului din oraşe, potrivit unui studiu realizat  de cercetătorii de la King's College London.

Poluarea aerului este asociată cu decesul prematur în cazul a circa 40.000 de persoane pe an în Marea Britanie. Provoacă probleme precum boli de inimă şi de plămâni şi astm.

„Cunoaştem faptul că unele dintre componentele rezultate în urma frânării, alături de microparticulele de plastic de la cauciucuri, sunt iritante şi provoacă reacţii la nivelul plămânilor, care în timp devin nocive pentru sănătatea noastră'', a declarat profesor Frank Kelly de la KCL.