Noi vești proaste pentru șoferi. Cum vor primarii să-ți umble la buzunar

Noi vești proaste pentru șoferi. Cum vor primarii să-ți umble la buzunarTrafic aglomerat. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noi vești proaste pentru șoferi. O nouă aflare în treabă a primarilor din Capitală ar putea aduce o adevărată prigoană pentru șoferi. Mai ales că amenzile pe care le pregătesc șefii peste sectoare vor fi aplicate de Poliția Locală, pe baza unori reguli absolut discutabile.

Șoferii vor avea o nouă obligație care apare într-un proiect de modificare a reglulamentului de circulație în București. Conform unui proiect de hotărâre ce va intra în dezbatere la Consiliul General, șoferii nu vor mai putea staționa cu motorul pornit. Măsura are la bază o campanie menită să reducă nivelul de poluare în București,

Regulament rutier pentru șoferii din București inițiat în urma demersurilor făcute de două asociații civice. Este vorba despre un proiect de reglementare  care va intra în dezbaterea consilierilor generali. Documentul va introduce o nouă regulă pentru șoferi, aceea de a nu staționa cu motorul pornit.

Măsura are la bază o campanie inițiată de două asociații, Ecopolis și Părinți de Cireșari, intitulată „Oprește motorul!”.  Scopul urmărit prin noul regulament rutier este reducerea nivelului de poluare.

Regulament rutier pentru șoferii bucureșteni

Proiectul de reglementare are la bază o inițiativă a asociației Ecopolis. În primăvara anului 2023 asociația, în parteneriat cu Primăria Generală, senzori de monitorizare a calității aerului. Sezorii analizează situația din 44 de puncte de pe teritoriul municipiului București. Între aceste, 23 sunt amplasați în zona a 23 de școli.

Noul regulament rutier care va impune șoferilor să staționeze cu motorul oprit are la bază o problemă punctuală, reală, în București. Este vora despre nivelul ridicat de poluare.

„Proiectul a făcut chiar mai mult de atât, a reușit să sensibilizeze sute de copii, părinți și profesori cu privire la problema mai generală privind poluarea din oraș și sursele ei, precum și soluțiile la îndemâna cetățenilor pentru a contribui la o mai bună calitate a aerului. Acest tip de colaborare între societatea civilă și autoritățile publice pentru promovarea unei politici necesare, care de altfel este regulă generală în multe state din lume, este un exemplu de «Așa da», pe care sperăm că îl vom putea replica și pe viitor”, arată Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Poliția rutieră

Poliţia rutieră. Sursa foto: EVZ

O campanie pentru elevi și profesori

Un număr de 23 de instituții de învățământ din București și peste 700 de elevi au luat parte la activități derulate în cadrul proiectului Aer curat la școlile din București. Astfel, copiii au devenit ambasadori ai campaniei „Oprește motorul!”, în baza căreia a fost inițiat noul regulament rutier.

Proiectul a fost derulat de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București.

În cele din urmă campania a dat rezultate. Astfel urmează redactarea unui proiect de lege care va modifica Codul Rutier, urmând să fie depus în Parlament, în această iarnă. Inițiatorii doresc să impună regula și la nivel național.

Regulament rutier propus bucureștenilor

Consiliul General va dezbate și va vota o hotărâre de consiliu care va transforma inițiativa „Oprește motorul”  în lege pentru șoferii bucureșteni.

Primăria Sectorului 6 va elabora un proiect de hotărâre prin care va instala panouri informative la toate școlile din sector. De asemenea va oferi sprijin pentru promovarea modificării legislative privind interzicerea staționării cu motorul pornit.

Ne puteți urmări și pe Google News