Noua lege a pensiilor. Actualizarea se va face din ianuarie, anual
- Antonia Hendrik
- 19 noiembrie 2023, 11:12
Noua lege a pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că noul act normativ stabilește și momentul în care se operează majorarea de pensii.
Noua lege a pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat ce aduce nou actul normativ.
Noua lege a pensiilor. S-a precizat momentul majorării
Ministrul Muncii spune că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate cu 13,5%, puțin peste rata inflației. Mai mult, oficialul susține că în noua lege a pensiilor s-a introdus garanția că pensiile se vor majora în luna ianuarie a fiecărui an, în timp ce legea veche nu preciza luna.
„Prima majorare va fi de la 1 ianuarie cu 13,8%. Formula majorării din ianuarie este cea deja cunoscută de pensionari, rata mediei anuale a inflației la care de adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Aici avem o noutate, nu s-a vorbit până acum despre asta. S-a introdus garanția că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie. În vechile legi era stipulat că majorările se fac anual fără să fie specificat și când anume”.
Alte promisiuni de la ministru
Simona Bucura Oprescu a garantat că pensionarii vor ști cu exactitate că în ianuarie pensiile lor vor crește.
„Au fost ani când majorările s-au făcut în septembrie sau chiar deloc. De exemplu, în 2009 când pensiile au fost înghețate până în 2013. Acum, românii au garanția că anual vor avea loc majorările pensiilor. Aceasta este garanția pentru români că vor ști cu exactitate că în ianuarie pensiile lor vor crește”, a declarat ministrul Muncii.
Noua lege a pensiilor. Bani mai mulţi. Sursa foto. Pixabay
Noua lege a pensiilor. Când se termină recalcularea
Simona Bucura Oprescu a mai spus că, din luna septembrie a anului viitor, toți bătrânii își vor primi pensiile recalculate în funcție de contributivitate.
„Din septembrie, românii își vor primi pensiile recalculate. Este un moment zero al pensiilor, se rezolvă inechitățile, vom avea pensii egale pentru contribuții și muncă egală. În plus, deja nu mai este o noutate, introducem în baza de calcul tot ceea ce a câștigat pensionarul și a fost contributiv.
Adică, acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu și așa mai departe. Vă spun încă o dată: Nicio pensie nu scade! PSD nu a făcut niciodată reforme sau legi care să aducă scăderi de pensii. Va fi păstrat cuantumul cel mai favorabil”, a mai spus ministrul.