Codul Rutier 2023. Când este permisă trecerea pe roşu pentru șoferi

Codul Rutier 2023. Când este permisă trecerea pe roşu pentru șoferi Semafor. Sursa foto: Pixabay

Orice șofer care trece pe culoarea roșie a semafostului riscă să fie sancționat, conform reglementărilor din Codul Rutier. Mai mult, există și riscul producerii unor accidente de circulație, dat fiind că „roșu” pentru unii poate însemna „verde”pentru alții: Există și situații, totuși, conform legii în care mașinile pot trece pe culoarea roșie.

Codul Rutier are o serie de prevederi pentru situații excepționale când șoferii pot trece pe culoarea roșie a semaforului. Conform legislației în vigoare, acest lucru nu este permis în mod normal. Iar cei care încalcă prevederile legale sunt sancționați.

Un șofer care trece pe roșu, la semafor, poate fi sancționat cu amendă, în funcție de gravitatea contravenției. În plus, conform prevederilor din Codul Rutier, el poate fi sancționat cu 4 sau 5 puncte de penalizare. Există și cazuri în care poate fi dispusă dispusă și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

În situația în care, trecând pe roșu, șoferul provoacă un accident rutier, poate fi sancționat și penal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Codul Rutier permite anumite excepții

Legea rutieră prevede anumite situații excepționale în care șoferii au dreptul să treacă pe culoarea roșie a unui semafor. În astfel de cazuri, ei nu vor fi sancționați dat fiind că sunt prevăzute expres în lege. Situațiile în care șoferii pot trece pe culoarea roșie:

  • Semaforul nu îți este adresat. Există intersecții cu semafoare pentru fiecare direcție de deplasare. Codul Rutier stabiliește că în cazul în care semaforul nu îți este adresat, poți trece pe roșu, având în vedere direcția de mers;
  • Verde intermitent la dreapta. În intersecții unde există un semafor verde intermitent la dreapta, poți intra în intersecție când acesta clipește alternativ, acordând prioritate pietonilor și celorlalte vehicule;
  • Semaforul nu se află pe un drum public. Codul Rutier reglementează că pe drumurile private, semafoarele pot fi considerate convenții. Iar trecerea pe roșu nu este considerată o încălcare a legii. Cu toate acestea, respectarea semnificației lor este indicată.
    Codul rutier permis

    Trafic rutier / Sursa foto: Arhiva EVZ

Alte situații prevăzute de lege

Situație de urgență. Vehiculele de urgență, precum mașinile de poliție, salvare sau pompieri, au dreptul să treacă pe roșu în situații de urgență.  Codul rutier prevede această permisiune dacă vehiculul are semnalele luminoase și sonore activate și se asigură că toate măsurile de siguranță sunt luate.

Circulație dirijată de un agent de poliție. Atunci când un agent de poliție dirijează circulația într-o intersecție, șoferii sunt obligați să respecte indicațiile acestuia, indiferent de semaforul din intersecție.

Codul Rutier sancționează trecerea pe roșu

Trecerea pe roșu în afara acestor situații speciale atrage sancțiuni. Șoferii care nu respectă reglementările rutiere și trec pe culoarea roșie a unui semafor riscă amenzi între 580 și 725 de lei. De asemenea, ei își pot pierde dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Respectarea regulilor de circulație este esențială pentru siguranța rutieră.

Chiar și în situații de urgență, există proceduri legale și sigure care trebuie respectate pentru a evita consecințe negative.