Evenimentul Zilei > International > Polonia avertizează: război în Europa, în următorii 10 ani, dacă zona euro se prăbuşeşte
Polonia avertizează: război în Europa, în următorii 10 ani, dacă zona euro se prăbuşeşte

Polonia avertizează: război în Europa, în următorii 10 ani, dacă zona euro se prăbuşeşte

Ministrul de finanţe polonez, Jacek Rostowski, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, avertizează în privinţa unui război pe continent, în următorii 10 ani, dacă zona euro se prăbuşeşte, relatează EUObserver.

În timp ce Germania, Franţa şi Comisia Europeană încearcă din răsputeri să controleze panica şi să dezmintă zvonurile privind prăbuşirea zonei euro, prin mesaje repetate ale politicienilor europeni, ministrul polonez are un mesaj total diferit.
Într-un discurs rostit în Parlamentul European din Strasbourg, ieri, Jacek Rostowski a avertizat în legătură cu nevoia de a acţiona rapid pentru a preveni pericolul căruia trebuie să-i facă faţă UE.
Referindu-se la un raport, recent, intitulat "Destrămarea zonei euro – Consecinţe", realizat de gigantul financiar elveţian UBS, Rostowski a declarat: "Nu există niciun dubiu că suntem în pericol. Europa este în pericol".
Studiu pesimist
Raportul companiei financiare UBS, cunoscută pentru analizele sale serioase, a avertizat că, istoric, uniunile monetare nu se destramă fără un război civil sau alte forme de reacţii autoritariene. "Riscul unor revolte civile pune în pericol dominanţa legii şi probleme importante precum dreptul de proprietate. Chiar şi ţările care reuşesc să evite conflictele interne şi diviziunile, vor fi nevoite să utilizeze controlul administrativ, pentru a evita poziţiile extremiste pe pieţele proprii", se arată în documentul citat.
Oficialul de la Varşovia a avertizat şi asupra posibilităţii de dublare a şomajului, în următorii doi ani, "chiar şi în ţările bogate".
La final, a amintit o conversaţie recentă pe care a avut-o cu un prieten bun, care este acum şeful unei bănci importante. "Discutam despre criza din zona euro. Şi el mi-a spus: "Ştii, după toate aceste şocuri politice, economice, ar fi de mirare ca în următorii 10 ani să putem evita un război"…Un război, doamnelor şi domnilor, mă gândesc serios să obţin o carte verde pentru copiii mei în Statele Unite", a conchis ministrul polonez.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: