Poliţişti detaşaţi pe litoralul aproape pustiu

Poliţişti detaşaţi pe litoralul aproape pustiu

Cel puţin 230 de poliţişti din toată ţara au fost trimişi pe litoral unde, timp de o lună,alături de poliţiştii şi de jandarmii din Constanţa, vor asigura ordinea şi liniştea publică în staţiuni. Alţi 230 agenţi îi vor schimba de la 1 august.

Spre deosebire de anul trecut, când cheltuielile erau asigurate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în acest sezon estival, cazarea în hoteluri şi o parte din hrană vor fi suportate de autorităţile locale prin hotărâri de consiliu local.

„Diurna lor e de 13 lei, noi am luat legătura cu şefii de poliţie din staţiuni şi dacă la această sumă mai adaugă ceva, am căutat să le găsim şi nişte facilităţi să mănânce mai ieftin, la nişte cantine, pensiuni, aşa a fost în fiecare an, se descurcă ei”, spune adjunctul şefului Poliţiei Constanţa, Adrian Rapotan. Controale pe drumurile naționale

Poliţiştii detaşati au fost instruiţi de mai marii poliţiei, care le-au pus în vedere că trebuie să contribuie la reducerea infracţionalităţii pe litoral. „Atunci când este vorba de scandaluri de amploare, vor fi ajutaţi şi de jandarmi echipaţi cu căşti, scuturi, gaze lacrimogene. Dar sperăm să nu fie nevoie, deocamdătă sunt puţini turişti pe litoral, dar prevăd că vom avea o vară fierbinte la propriu şi la figurat” a adăugat Adrian Rapotan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, comisarul şef Lucian Diniţă, a ţinut să precizeze că în caz de aglomerare, mai ales în weekend, pe litoral dar şi pe Autostarda Soarelui vor fi dislocate şi forţe de poliţie din judeţele alăturate. Pentru evitarea accidentelor de circulaţie, se vor înmulţi controalele pe drumurile naţionale de pe litoral.

„Mai mult decat atât, vom avea şi aportul echipajelor de la Ambulanţă, în aşa fel încât orice constatare legată de consumul excesiv de alcool sau consumul de stupefiante la volan să poată fi făcută în cel mai scurt timp”.

Românii, patrulează la Albena

Din acest weekend, poliţiştii de la Serviciul Poliţiei Rutiere vor patrula împreună cu poliţiştii bulgari la Albena şi Nisipurile de Aur, respectiv în Mangalia şi Constanţa.

„Poliţiştii noştri vor acţiona pe teritoriul bulgar în uniforma proprie adaptată sezonului, fără armament şi muniţia din dotare”, a precizat adjunctul Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, comisar şef Stan Popescu.

Mulţi dintre poliţiştii detaşaţi au fost pe litoral şi în anii trecuţi.

„Salariul pe care îl vom primi în această lună este încă întreg, iar dacă nu ne vom descurca financiar apelăm la părinţi”, spune agent Otilia Toth (23 de ani), de la Poliţia Satu Mare, detaşată pentru prima dată pe litoral.

„Sperăm să fie OK, va fi însă mai greu faţă de ceilalţi ani, ţara este într-o situaţie mai deosebită, dar turiştii care vor veni pe litoral vor să se simtă protejaţi”, spune şi agent Adrian Nenişcu de la Poliţia Botoşani.

Alţii vin pentru „adrenalina“ care le lipseşte în judeţele din care provin. „Ne atrage paleta largă de infracţiuni, aici la Mamaia sunt mai diversificate decât la noi în Satu Mare”, susţine inspector Gheorghe Mocanu, aflat la a treia detaşare.