Poliţist rom în Ungaria, un job plin de greutăţi

Poliţist rom în Ungaria, un job plin de greutăţi

HBO difuzează astăzi, de la ora 20.00, un documentar care prezintă povestea a trei persoane de etnie romă, al căror vis e acela de a fi poliţişti.

Etnia romă e slab reprezentată în rândul forţelor de ordine ungare. În schimb, infracţiunile în care sunt implicaţi romii sunt puternic mediatizate, fără să se găsească soluţii pentru această comunitate.

Trei poliţişti romi

În documentarul de astăzi, "Poliţişti romi", trei persoane îşi spun povestea şi prezintă dificultăţile pe care le întâmpină în calitate de oameni ai legii. Producţia originală HBO Ungaria oferă telespectatorilor ocazia de a vedea cum se desfăşoară viaţa de zi cu zi a acestor oameni şi încearcă să răspundă la o întrebare simplă: "E sau nu nevoie de poliţişti romi?"

Aceşti oameni sunt urmăriţi de realizatorii documentarului în timp ce se luptă cu provocările meseriei. Mihaly, de exemplu, e un poliţist retras din activitate dintr-o zonă rurală a Ungariei. El doreşte să revină la muncă şi speră ca experienţa să îl ajute. Sandor este poliţistul tânăr care lucrează în unul din cele mai periculoase cartiere din Budapesta.

Tot din comunitatea romă este şi Bea, o tânără care locuieşte tot în zona rurală şi care vrea să se înscrie la Academia de Poliţie din Szeged.

Vise, şanse şi realitate

Documentarul a fost lansat la sfârşitul anului trecut. Realizatorii au ales să cutreiere Ungaria pentru a găsi trei oameni de origine romă care să îşi spună povestea şi să evidenţieze greutăţile minorităţilor în meseria de poliţist.

"Poliţişti romi", documentarul regizat de Sandor Csukas şi Kata Olah, este, până la urmă, un film despre vise, şanse de afirmare şi cum se transpun toate acestea în realitate în cele trei cazuri prezentate.

Ne puteți urmări și pe Google News