Evenimentul Zilei > Justitie > Poliţist comunitar cercetat în cazul „iluzionism cu etnobotanice”
Poliţist comunitar cercetat în cazul „iluzionism cu etnobotanice”

Poliţist comunitar cercetat în cazul „iluzionism cu etnobotanice”

Poliţistul comunitar care a predat, pentru a fi analizate în laboratorul poliţiei, cele trei plicuri cu substanţe provenite dintr-un ""magazin de vise" din sectorul 1 este cercetat pentru deţinere de substanţe periculoase, au declarat pentru EVZ surse din poliţie.

Potrivit acestora, rezultatul analizelor de laborator petru cele trei plicuri cu substanţe predate poliţiştilor Secţiei 1 Poliţie, din Capitală, trebuie să fie gata la sfârşitul acestei sătămâni, când se va stabili cu exactitate ce măsuri vor fi luate împotriva angajatului Poliţiei Comunitare. 
Rezultatul analizelor de laborator este aşteptat în egală măsură şi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care au deschis o anchetă pentru a elucida traseul substanţelor  confiscate şi de ce acestea nu au fost predate poliţiei, ci acţionarului firmei de la care au fost confiscate.
De asemenea, DIICOT îi cercetează pe poliţiştii comunitari şi pentru că au organizat o acţiune fără a anunţa "organele abilitate".
Trei plicuri care nu se regăsesc în acte
Despre "captura" Poliţiei Comunitare nu s-ar fi ştiut dacă, pe 28 noiembrie, primarul Andrei Chiliman nu ar fi anunţat public organizarea unei acţiuni la un magazin de vise de pe strada Jiului, acuzând apoi poliţia că ar susţine aceste "afaceri". "Mărfurile confiscate au fost returnate cu largul concurs al Ministerului de Interne", spunea atunci edilul într-o conferinţă de presă.
Urmarea: ofiţerii BCCOA au reacţionat şi le-au cerut explicaţii colegilor de la Poliţia Comunitară în legătură cu acţiunea de control şi cu produsele suspecte pe care ar fi trebuit să le predea pentru expertiză, aşa cum prevede legea. Subordonaţii edilului au reacţionat însă abia în data de şase decemnrie, după ce comisarul-şef Iulian Marian, şeful BCCOA, a anunţat că va sesiza procurorii.
Aşadar, nici mai mult, nici mai puţin de trei plicuri cu substanţe comercializate în magazinele de vise au fost predate poliţiei. Fără vreun proces-verbal, însoţite doar de trei bonuri fiscale.
Unul dintre acţionarii magazinului vizat a explicat pentru EVZ că, pe 18 noiembrie, i-au fost confiscate, de fapt, 78 de plicuri cu substanţe, care i-au fost şi returnate de poliţiştii comunitari, patru zile mai târziu, în baza unui proces-verbal. Acesta a precizat că a făcut deja o plângere la Parchet împotriva poliţiştilor, care au comis un abuz atunci când au descins în magazinul său.
Însă potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim, în urma acţiunii care a avut loc pe 18 noiembrie la magazinul de pe strada Jiului, "au fost confiscate şapte plicuri cu substanţe, din care patru au fost restituite proprietarului magazinului, iar restul – adică trei plicuri – au fost predate poliţiei".