Editura Evenimentul si Capital

Important! Dacă ai plătit statului MAI MULT decât datorai, ANAF îţi dă banii ÎNAPOI

Autor: | | 0 Comentarii | 2126 Vizualizari

Obligaţii ANAF: Orice sumă plătită sau încasată de către organele fiscale fără a fi datorată trebuie să fie restituită contribuabilului - plătitorului, conform articolului 168 din Codul de procedură fiscală.

De regulă, restituirea sumelor plătite sau încasate în plus se realizează la cererea contribuabilului, nefiind automată. Exista însă și anumite excepții, în care sumele plătite în plus se restituie din oficiu de către organele fiscale.

Singurele sume de bani pe care contribuabilul le poate obține din oficiu, fără depunerea unei cereri în prealabil, sunt:

– cele de restituit, reprezentând diferențe de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere;

– cele încasate prin poprire, în plus față de creanțele fiscale pentru care s-a înființat poprirea, care se restituie în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data încasării.

Încă potrivit Codului de procedură fiscală valabil de la 1 ianuarie, diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale mai mici de 10 lei nu se restituie, ci rămân în evidența fiscală, urmând să fie compensate cu datorii viitoare sau restituite atunci când suma cumulată a acestora depășește limita menționată, notează avocatnet.

Cu toate acestea, la solicitarea contribuabilului/plătitorului, se restutuie în numerar și diferențele mai mici de 10 lei, însă numai la solicitarea persoanelor în cauză.

Actul normativ citat mai stabilește că, în cazul în care după decesul persoanei fizice sau încetarea persoanei juridice se stabilesc sume de restituit sau de rambursat prin hotărâri judecătorești definitive, aceste sume se restituie sau se rambursează numai dacă există succesori ori alți titulari care au dobândit drepturile de rambursare sau de restituire în condițiile legii.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI