Începe! Olimpiada, spectacolul sportiv şi social girat de 204 ţări şi animat de 14.000 de sportivi, se pune în mişcare până pe 12 august! Iar primul record va fi omologat chiar în această seară, odată cu ceremonia de deschidere (ora 23.00, în direct la TVR 1 şi la Dolce Sport).
De astăzi, din momentul în care Big Ben-ul va răsuna de 40 de ori în intervalul orar 8.12-8.15 (n-a ieşit din programul său normal de pe 15 februarie 1952, de la funeraliile tatălui Elisabetei a II-a), iar mai apoi, seara, Regina va declara oficial deschise Jocurile Olimpice, Londra intră în istorie ca primul oraş care găzduieşte întrecerea supremă pentru a treia oară, după 1908 şi 1948.
Sunt Jocurile cele mai diverse (în premieră, fiecare delegaţie va avea în componenţă cel puţin o femeie), dar şi cele mai drastice în privinţa controalelor (numărul forţelor de ordine îl depăşeşte cu mult pe cel al sportivilor).
103 tricolori caută gloria
România a plecat la drum cu drapelul în bagaje şi cu pulsul mărit. 103 sportivi au de apărat orgoliul atâtor generaţii de campioni, eroi care au adus faimă la un loc cu 292 de medalii.
Ca de obicei la ultimele ediţii, aşteptăm "comori" de la sporturile cu tradiţie: gimnastica, scrima şi canotajul, dar tragem speranţe şi de la discipline "izolate": judo şi box.
Parcă pentru a lua distanţă de fotbal, care cunoaşte gloria maximă la Mondiale şi la Europene, JO oferă trufandale sporturilor mai puţin mediatizate. Fie doar şi pentru asta, Olimpiada este unică. Dar există atâtea alte motive pentru care JO reprezintă "mama competiţiilor".
Iată câteva:
FESTIVITATEA DE DESCHIDERE.
Pus în scenă de scenograful Day Boyle, momentul serii de azi va fi urmărit de toată Planeta la televizor, iar de la faţa locului – de peste 120 de şefi de state şi de guverne. Întreaga seară i-a costat pe organizatori o avere: 27 de milioane de lire sterline.
Dar spun că merită, fiindcă 10.000 de figuranţi vor spune povestea vieţii rurale a mândrilor britanici. România va intra în scenă în jurul orei 1.30, iar în fruntea tricolorilor se va afla jucătorul de tenis Horia Tecău. Ceremonia de închidere i-a fost încredinţată coregrafului Kim Gavin, iar centrul "ringului" va fi ocupat de grupul Spice Girls.
La spectacolul de pe 12 august vor lua parte, printre altele, Kate Moss şi Naomi Campbell, iar la deschidere sunt aşteptate vedete de la Muhammad Ali la Brad Pitt.
COMPETIŢIE.
Olimpiada nu se mai conduce, ca în era "pre-marketing", după sloganul mai degrabă comunist "Important este să participi", adresat celor mulţi care pierd. Întrecerea este constru ită acum pe turniruri, miza financiară fiind uriaşă (se pare că românii vor primi 100.000 de euro pentru medalia de aur, iar pentru celelalte 2 trepte – premiile scad cu câte 10.000 de euro).
Duelurile care vor marca Olimpiada sunt numeroase şi diverse, mai ales că totalul disciplinelor este de 26. Unul este deasupra tuturor. La atletism, Usain Bolt şi Yohan Blake vor împărţi lumea.
Actual campion olimpic la 100, 200 şi 4X100 de metri, "Fulgerul" Bolt a pierdut în faţa lui Blake şi la 100, şi la 200 de metri. Poreclit "Bestia", Blake, care este campionul mondial în exerciţiu, are cel mai bun timp al anului la "sută": 9, 75 secunde.
LĂCĂTUŞU SCRIE ISTORIE.
Pentru prima oară, toate delegaţiile vor avea cel puţin o femeie în echipă (inclusiv Qatar, Brunei şi Emiratele Arabe Unite). Altă mare noutate este oferită de debutul boxulului feminin.
Mai cade astfel o barieră, fiindcă pugilismul era ultimul sport olimpic repezentat doar de bărbaţi. Femeile au fost admise la trei categorii: "muscă", "uşoară" şi "mijlocie", fiecare cu câte 12 sportive. Printre ele, şi o româncă, Mihaela Lăcătuşu.
MARILE ABSENŢE.
Săritoarea în înălţime Blanka Vlasici (Croaţia), "argintul" de la Beijing, va vedea la televizor competiţia, la fel ca şi jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal. Nici echipa naţională de baschet a Statelor Unite ale Americii nu este perfectă fără Dwyane Wade, Derrick Rose, Dwight Howard, Chauncey Billups şi Lamar Odom.
La români, lipseşte Marian Drăgulescu. "Marocanul", care dă numele unei sărituri în gimnastică, a fost lăsat în afara lotului din raţiuni de formă (este "rezervă" şi aşteaptă la Bucureşti o eventuală convocare de ultimă oră).
Va fi însă prezentă italianca de origine germană Josefa Idem (48 de ani), canoistă aflată la cea de-a opta participare. Nicio altă femeie n-a mai luat startul la atâtea ediţii.
11,6 miliarde de euro
este bugetul JO. 690 de milioane  s-au investit în securitate

46 de mii de muncitori
au construit Satul Olimpic şi Stadionul Olimpic

30.000 de oameni de ordine la competiţie
Securitatea este tema zilei. Pe 6 iulie 2005, Londra afla din Singapore că i-a suflat Parisului organizarea Jocurilor cu un scor strâns: 54-50. A doua zi, inima Marii Britanii se trezea într-o baltă de sânge.
Cel mai grav atentat de după război a lăsat în urmă 55 de moţi şi 700 de răniţi. S-a spus că teroriştii au dorit să protesteze împotriva summit-ului G8, aflat în desfăşurare în Scoţia, dar iute s-au făcut legături şi cu Olimpiada.
Din acest motiv, organizatorii au dispus cea mai vastă mobilizare armată de după al Doilea Război Mondial. Ministerul Apărării a alocat recent alţi 3.500 de militari, pentru a veghea asupra securităţii Jocurilor, după ce repartizase deja un număr de 13.500 de militari. Cu tot cu cei 10.000 de poliţişti, la Londra vor fi 30.000 de oameni de ordine.

Poliţiştii roiesc în jurul cercurilor olimpice AP PHOTO
Ramadanul a modificat programul cantinelor
Musulmanii au intrat, de pe 20 iulie şi până pe 18 august, în perioada Ramadanului, un "post" foarte restrictiv: nu pot bea şi nu pot mânca până la apusul soarelui, iar fumatul şi relaţiile sexuale sunt de asemenea interzise.
Motiv pentru care organizatorii au întocmit un program "flexibil" la cantinele şi restaurantele din Satul Olimpic. Unele vor fi deschise până dimineaţa.

Fostul mare portar Gordon Banks este tare mândru că a purtat fl acăra olimpică FOTO: REUTERS
Pentru a nu cădea în păcat, atleţii care reprezintă Bahrainul la Olimpiadă au fost deja despărţiţi. JO înseamnă şi un amalgam de opţiuni religioase. Zoroastriani este una dintre cele 9 religii prezenţe în aria multireligioasă a Satului Olimpic.

Avertismentele pentru turiştii neobişnuiţi cu traficul “pe invers” sunt peste tot AP PHOTO
Bellu, devastat după accidentarea Larisei Iordache: "Adio şi locul al treilea!"
Antrenorul lotului feminin de gimnastică anunţă că vom face figuraţie la Londra
Nici n-au pucat să înceapă Jocurile Olimpice şi delegaţia României a primit o lovitură cruntă. Ieri, din tabăra gimnastelor a venit cea mai proastă veste. Larisa Iordache (16 ani) are şanse infime să intre în concurs, din cauza unei accidentări la călcâiul stâng.

Larisa Iordache era considerată de specialişti “motorul” României la gimnastică FOTO: LIBERTATEA
Sportiva bucureşteancă a fost diagnosticată de medici cu fasciită (afecţiune a membranei care înveleşte călcâiul). Larisa a devenit victima propriului vis despre bani şi glorie. Sportiva a ascuns durerile pe care le avea la călcâi, iar starea fizică i s-a înrăutăţit.
Tentaţia participării la Olimpiadă a fost prea mare. În plus, gimnasta s-a gândit şi la bonusul de 100.000 de euro pe care l-ar fi încasat în cazul în care ar fi cucerit o medalie de aur. Aspectul financiar a jucat un rol important, mai ales că Larisa provine dintr-o familie de condiţie modestă (tatăl este taximetrist).
Vestea a căzut ca un trăsnet, iar antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang anunţă eşecul total. Asaltaţi de întrebările jurnaliştilor români prezenţi în Satul Olimpic, cei doi tehnicieni nu au putut să-şi mascheze disperarea.
"Gata! Adio şi locul al treilea. Nu mai avem nicio şansă fără Larisa!", a spus Bellu pentru EVZ. Descumpănit, antrenorul ne-a explicat cum s-a ajuns în această situaţie.
"Larisa a forţat la antrenamente. Ea avea dureri, dar a strâns din dinţi şi s-a pregătit intens pentru a participa la prima Olimpiadă din carieră. Pe de o parte, înţelegem, dar pe de alta, ea este şi victima propriei ignoranţe. Ar fi trebuit să ne spună că are dureri. Duminică, atunci când am ajuns aici, se simţea bine", încearcă Bellu o explicaţie.
"Am ajuns la Olimpiadă cu gimnaste din trei generaţii diferite. Vă daţi seama, am reactivat-o pe Cătălina Ponor. Nu am avut ceva mai bun la îndemână. Larisa nu va fi înlocuită de nimeni. Nu avem rezerve!", a spus Bellu cu voce stinsă.
Mariana Bitang a pregătit şi ea terenul pentru posibilul eşec pe care îl va înregistra "Fabrica de medalii" la Londra. "Nu avem timp să o recuperăm. Duminică seară trebuie să concureze, dacă vrea să participe la una sau două finale. La individual compus nu se mai pune problema, iar şansele noastre pentru medalii la echipă, în absenţa exerciţiilor ei la cele patru aparate, devin nule", a spus Bitang.
Aseară a avut loc şi antrenamentul lotului feminin de gimnastică, iar atmosfera a fost de înmormântare. Profeţia sumbră a Nadiei Comăneci pare să se împlinească. Fosta mare gimnastă afirmase în urmă cu câteva luni că România nu va putea face faţă rivalelor din China şi SUA şi nu putem spera decât, cel mult, la locul al treilea.
"Gata! Adio şi locul al treilea! Nu mai avem nicio şansă fără Larisa. Ea nu va fi înlocuită de nimeni. Nu avem rezerve."
OCTAVIAN BELLU, antrenor

10-12 medalii  este obiectivul fixat de Octavian Morariu, şeful COSR, delegaţiei României pentru Jocurile Olimpice de la Londra
Citiţi şi:

  • JO 2012. Mariana Bitang anunţă dezastrul gimnasticii: “Au fost compromise şansele la medaliile de aur”
  • Alina Dumitru – "city break" de 100.000 de euro la Londra
  • O grecoaică a fost exclusă de la Jocurile Olimpice pentru comentarii rasiste
  • 400 de ore de transmisie live de la Olimpiadă, la TVR
  • JO 2012. Ivan Patzaichin: "Putem lua 8-10 medalii"