Brazilia a anunţat un plan prin care intenţionează să reducă rata defrişării în regiunea Amazonului cu 70% în următorii zece ani. Planul vine după ce statul brazilian a cerut fonduri internaţionale pentru a preveni pierderea pădurii amazoniene.
În acest an, rata defrişării regiunii Amazonului a crescut, după ce în ultimii patru ani scăzuse.
Noua iniţiativă a brazilienilor vine după ultima rundă a discuţiilor ONU despre climă, desfăşurate în oraşul polonez Poznan.
“Acum putem să stabilim obiective deoarece avem instrumentele care să le implementeze”, a spus Tasso Azevedo, un oficial brazilian. El se referea la un nou fond la care naţiunile străine sunt încurajate să contribuie financiar, scopul fiind acela de a conserva regiunea Amazonului.
Luna trecută, Norvegia şi-a anunţat intenţia de a susţine fondul şi a spus că va da 103 milioane de euro anul viitor. Însă după aceea Norvegia va mai face donaţii anuale numai dacă în anul anterior se va fi produs o reducere a defrişării.
Planul ţinteşte să reducă tăierea pădurilor cu aproape 6.000 de kilometri pătraţi pe an, această cifră reprezentând jumătate din rata curentă anuală de defrişare.
La începutul acestui an s-a calculat că rata a crescut cu 3,8% în comparaţie cu anul anterior.
De asemenea, arderea pădurilor a dus la creşterea nivelului de dioxid de carbon în atmosferă, însă Ministrul Mediului brazilian, Carlos Minc, a spus că iniţiativa arată că ţara sa încearcă să reducă emisiile.
“Planul prevede o scădere a emisiilor cu 4,8 tone de dioxid de carbon până în 2018 – ceea ce este mai mult decât eforturile de reducere stabilite de către toate ţările bogate”, a mai spus el.
“Cea mai mare contribuţie a Braziliei împotriva schimbării climatice ar trebui să fie aceea de a pune capăt defrişării din Amazon”, a spus Sergio Leitao, directorul Greenpeace pentru politici publice în Brazilia.
“Adoptând ţinte timide, Guvernul arată că se află pe drumul cel bun, dar la viteza greşită – deoarece problema cere soluţii urgente”, a mai declarat el.
“Legând reducerea defrişării de obţinerea de resurse internaţionale, într-un moment de criză economică, Guvernul riscă să nu îşi mai atingă ţintele pe viitor”, a conchis Leitao.
Sursa: BBC