Piturca si-a calcat pe inima si l-a convocat pe "Schija"

Piturca si-a calcat pe inima si l-a convocat pe "Schija"

La 30 de ani, Sergiu Radu, atacantul formatiei VfL Wolfsburg, a fost chemat in premiera la nationala, pentru meciurile cu Belarus si Germania.

Orgoliosul Victor Piturca, antrenorul echipei nationale de fotbal, a cedat, in sfarsit, si l-a chemat la lot pe Sergiu Radu, atacantul formatiei germane VfL Wolfsburg, unul dintre cei mai in forma jucatori romani care evolueaza in strainatate.

Desi astepta de mai bine de un an aceasta convocare, „Schija” nu a aflat vestea pe cale oficiala, ci de la ziaristii romani. Surprinzator, selectionerul a apelat, dupa foarte multa vreme, si la serviciile mijlocasului Alin Stoica, legitimat la gruparea belgiana KAA Gent.

Ceilalti zece  „stranieri” anuntati ieri de Piturca pentru meciul oficial cu Belarus (8 septembrie) si pentru amicalul cu Germania (12 septembrie) sunt prezente obisnuite la lot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Debutant la 30 de ani

Foarte apreciat in Bundesliga, „Schija” nu a fost niciun moment, pana acum, pe placul selectionerului, care a spus deseori despre prima liga germana ca „nu mai este ceea ce a fost odata”.

Surprinzatoarea convocare a lui Sergiu Radu vine la doar doua zile dupa „amicalul” primei reprezentative cu Turcia, scor 2-0, la finalul caruia Piturca s-a declarat multumit de jocul echipei. La 30 de ani, impliniti pe 10 august, Radu va putea bifa astfel primul meci in tricoul nationalei Romaniei.

Vestea chemarii la lot l-a bucurat enorm pe Sergiu Radu. „In ultimul an, inaintea fiecarei actiuni a echipei nationale, speram sa fiu convocat”, a marturisit atacantul lui VfL Wolfsburg, care a debutat cu trei goluri la echipa concernului Volkswagen.

Despre „razboiul” de la distanta cu Piturca, Sergiu Radu a fost rezervat: „Nu mi-am pierdut niciun moment speranta, fiindca stiam ca daca totul va fi bine imi va veni randul. Asta e cea mai buna dovada ca nimeni nu are nimic cu mine sau cu Bundesliga”.

Sergiu Radu s-a transferat in Germania in urma cu doi ani, cand a semnat un angajament cu formatia de liga secunda Energie Cottbus. Alaturi de „Schija”, la Energie a ajuns si dinamovistul Vlad Munteanu.

Romanii, botezati de presa germana „gemenii golului”, au avut o contributie decisiva la promovarea si apoi la mentinerea in Bundesliga a micutei formatii din fosta RDG. Luat gratis in 2005 si vandut la VfL Wolfsburg pentru trei milioane de euro, Sergiu Radu reprezinta una dintre cele mai importante afaceri din istoria celor de la Energie.

„Vreau sa dau gol Germaniei”

Sergiu Radu a lipsit de la antrenamentul condus ieri-dimineata de Felix Magath din cauza unei accidentari usoare. „Este o problema minora”, a explicat romanul, care a vorbit apoi despre cele doua partide ale tricolorilor, cu Belarus si cu Germania: „Meciul de la Minsk nu este o simpla formalitate. Trebuie tratat cu maxima atentie, pentru ca, am vazut si zilele trecute, in fotbalul actual pot aparea o gramada de surprize. Cu Germania? Daca voi juca mi-ar placea sa le dau gol!”.

Victor Piturca ii asteapta pe tricolori in cantonamentul de la Mogosoaia pe 3 septembrie, cu cinci zile inaintea dificilei confruntari cu Belarus, din preliminariile pentru Euro 2008, partida care se va disputa pe stadionul „Dinamo” din Minsk. Dupa acest joc, tricolorii vor ramane in cantonament pentru „amicalul” cu Germania, din 12 septembrie, de la Koln.

Lista cu fotbalistii din campionatul intern care vor face parte din lotul lui Piturca pentru cele doua meciuri va fi stabilita de selectioner dupa etapa a sasea din Liga I.