Oblojindu-şi rănile, Piţi a ieşit la rampă la posturile de televiziune de-abia acum câteva zile. „Mi-am văzut de treabă, deşi mi-a fost foarte greu, fiindcă aproape toţi erau împotriva mea“, ne-a mărturisit contestatul tehnician. Antrenorul naţionalei a discutat cu EVZ despre campania de calificare la Mondiale, despre următorul meci din preliminarii, cu Franţa, dar şi despre planurile sale de viitor.

Discursul lui Piţi este marcat de o spectaculoasă schimbare de atitudine a tehnicianului. Selecţionerul pare să fi înţeles că nu poate câştiga războiul împotriva lumii întregi şi le propune indirect un armistiţiu unora dintre combatanţi. Piţurcă le oferă o ramură de măslin şefului său ierarhic, Mircea Sandu, dar şi celui mai important om de la naţională, Adi Mutu. Păstrează însă deschise ostilităţile cu vechiul său rival, Cornel Dinu, şi cu restul poporului român, considerat lipsit de educaţie şi nerecunoscător.

INTERVIU

„Românii n-au ştiut să aprecieze munca mea şi a colegilor mei

EVZ: Domnule Piţurcă, aţi spus că nu veţi demisiona nici dacă pierdeţi cu Franţa…
Victor Piţurcă:
Am zis doar că nu voi pleca de la echipă dacă ne bate Franţa, fiindcă vom mai avea şanse la calificare. Referitor la bani, trebuie să respect un contract pe care îl am cu federaţia.

Mircea Sandu a declarat că, indiferent de rezultatul partidei cu vicecampioana mondială, o să vă bage în şedinţă…  Nu l-am auzit spunând aşa ceva. Poate v-a zis vouă, mie nu. Prefer să nu comentez. E treaba lui.
 
„De ce mi-a fost frică nu am scăpat“
 

Se apropie marea dispută de pe teren propriu cu Franţa… 
Meciul cu Franţa este extrem de important. Tot Franţa, România şi Serbia se vor bate la calificare, chiar dacă Lituania a câştigat două meciuri. Dacă îi vom bate pe francezi, vom fi într-un mic avantaj faţă de ei. Franţa rămâne cea mai bună echipă din grupă, în ciuda faptului că a pierdut cu Austria.

Eşecul României cu Lituania a fost o mare şi neplăcută surpriză.
De ce mi-a fost frică nu am scăpat! Lituanienii joacă de mult timp în această formulă, ţin minte că în anii trecuţi i-am bătut greu, cu 1-0. A dat gol Ionel Ganea. De atunci joacă împreună. Şi anul trecut au pus mari probleme Franţei şi Italiei în preliminariile pentru Euro. Lituania poate produce chiar surpriza de a se califica la turneul final! Ei au linişte la echipă, în vreme ce fotbalul românesc este măcinat de scandaluri şi de dispute.

La prima partidă pierdută cu naţionala, din erou aţi ajuns călău.
Este caracteristic românilor, care nu au ştiut să aprecieze munca mea şi a celorlalţi colegi din staff-ul naţionalei! Oamenii de la noi sunt mânaţi într-o singură direcţie şi nu mi se pare normal. Sunt unii, ca şi Cornel Dinu, care s-au obişnuit să judece meseria altora. Dinu m-a atacat, iar când am reacţionat, s-a supărat. M-am enervat, fiindcă zicea că are rezultate mai bune ca ale mele şi că Bănel nu are ce căuta la naţională. Păi, Dinu are rezultate pe altă planetă! Poate se referă la campionatul câştigat cu Dinamo, care se ştie cum a fost câştigat, sau când a jucat cu Foresta sau de rezultatul de la Kosice…

SOCOTELI CIUDATE

„Ne putem califica la Cupa Mondială şi cu 18 puncte

Vi s-a cerut demisia deşi, în pauza meciului cu Lituania, aţi fost aplaudat! 
Reacţia suporterilor n-a fost una logică. Asta ţine şi de educaţia lor.

Ce relaţie aveţi cu Mircea Sandu?
 
În pofida a tot ceea ce s-a scris, relaţ iile mele cu federaţia sunt foarte bune. Eu sunt cel care a calificat echipa la un turneu final, după atâtea eşecuri. Deci nu are de unde să apară un conflict. Dacă se va întâmpla să nu fie rezultate favorabile pentru naţională, normal că ne vom despărţi.

Care e povestea cu clauza pe care o aveţi la rezilierea contractului cu FRF? 
Pentru mine, cel mai important lucru este să batem Franţa. Banii sunt pe planul doi. Desigur, ca în orice domeniu, accepţi să faci o muncă dacă ai şi o clauză, un contract ferm. Şi federaţia avea avantaje dacă plecam după ce calificam naţionala la turneul final al Campionatului European.

„M-am grăbit să spun că nu mai rămân la naţională“

Aţi declarat că nu mai aveţi aceeaşi motivaţie pentru această campanie de calificare. Vă menţineţi poziţia?
N-a fost vorba de aşa ceva. Am fost doar dezamăgit după turneul final al Campionatului European. În opt meciuri din campania asta se pot întâmpla foarte multe. Te poţi califica mai departe cu 18 sau 22 de puncte.

Cum vedeţi viitorul naţionalei? 
Viitorul naţionalei se anunţă sumbru, fiindcă sunt tot mai mulţi străini în Liga I la echipele de top. Centrele de copii şi juniori sunt la pământ. Nu se întrevede nimic.
 
Sunteţi supărat pe Mutu?
Ar fi culmea să fiu supărat pe el! Nu e nimic adevărat, se caută numai scandaluri. Datorită lui Mutu am obţinut performanţ ele mele ca antrenor. Cum să îi port pică? Mutu nu e vinovat cu absolut nimic. 

Vă mai gândiţi să plecaţi de la naţională, după ce vă expiră contractul cu FRF? 
M-am grăbit atunci când am spus că nu voi mai rămâne la echipa naţională. Doar eu ştiu cum am preluat echipa. Naţionala era prăbuşită şi măcinată de scandaluri. Am dus-o unde nu s-ar fi aşteptat multă lume. E posibil să îmi prelungesc contractul cu federaţia, dacă voi califica naţionala la turneul final al Cupei Mondiale. Până atunci însă, mai este multă vreme.

Victor Piţurcă, antrenorul României: "Reacţia suporterilor clujeni la finalul meciului cu Lituania n-a fost una logică. Asta ţine şi de educaţia lor."

RELAŢIE

Are afaceri controversate cu jucătorii

Conflictualul Victor Piţurcă a intrat, acum câteva zile, într-un adevărat război până şi cu normele deontologice ale propriei meserii. Selecţionerul a recunoscut că a achiziţionat un Mercedes CL 500 pe numele lui Marica, deoarece fotbalistul de la VfB Stuttgart are un discount de 20 la sută la maşinile producătorului german. Atacantul naţionalei i-a făcut astfel cadou antrenorului nu mai puţin de 25.490 de euro, sumă scutită din costul total al limuzinei care valorează (fără reducere) 127.450 de euro. Se naşte astfel întrebarea dacă antrenorul mai poate fi obiectiv, în condiţiile în care solicită şi obţine diverse foloase de la fotbaliştii săi. Pe blogul său personal, internaţionalul Ciprian Marica, atacantul echipei VfB Stuttgart, a făcut ieri primele referiri la automobilul Mercedes pe care l-a cumpărat pentru selecţioner: „Când domnul Piţurcă a hotărât să-şi ia un Mercedes nou, i-am spus că va economisi mult timp dacă voi face eu formalităţile de primire. Dânsul ar fi trebuit să facă patru-cinci drumuri până la Stuttgart, iar eu rezolvam în 20 de minute, pentru că stau foarte aproape de fabrică“.

Victor Piţurcă, antrenorul României: "Franţa, România şi Serbia se vor bate la calificare. Franţa rămâne cea mai bună echipă din grupa noastră."