Piţi şi echipa cu moral de carton

Piţi şi echipa cu moral de carton

În cei patru ani din mandatul actualului selecţioner, tricolorii nu au reuşit niciodată să revină într-un meci oficial început cu stângul.

Echipa naţională a României rămâne una de moral. Lipsa unei solide experienţe internaţionale a tricolorilor (cu două-trei excepţii) îşi spune cuvântul în meciurile importante. În plus, tactica folosită de selecţionerul Victor Piţurcă pare să aibă o hibă fundamentală: este construită în jurul ideii că nu primim gol. În momentul în care adversarii reuşesc să marcheze, fotbaliştii români nu ştiu cum să reacţioneze. Pe scurt, nu sunt pregătiţi să atace. Poveţele lui Iordănescu

Anghel Iordănescu, fostul selecţioner al României, a readus în lumină acest fapt îngrijorător, evidenţiat şi la ultimul meci al echipei naţionale, 2-2 sâmbătă, la Constanţa, cu Franţa: lipsa de reacţie a lui Victor Piţurcă în faţa ofensivei adverse. „Am înţeles că Victor Piţurcă nu le-a spus jucătorilor să se retragă, dar că adversarii au venit peste noi şi ne-au obligat să facem pasul înapoi. Dacă o să revadă meciul, Piţurcă îşi va da totuşi seama că trebuia să facă ceva. O posesie mai bună a balonului ar fi fost o soluţie pentru păstrarea avantajului“, a spus Iordănescu la Sport.ro.

Iordănescu a uitat însă că România a ratat cea mai mare performanţă a tuturor timpurilor, calificarea în semifinalele Cupei Mondiale în 1994, tot din cauza unei retrageri a tricolorilor atunci când conduceau cu 2-1 Suedia, în prelungirile partidei din „sferturi“. „Ar fi trebuit să ies, să fac ceva, să ţip la ei. Dar nu mai puteam. Eram stors“, povestea cu ani în urmă Iordănescu despre acel meci de pomină, încheiat 2-2 şi câştigat la penalty-uri de scandinavi, care s-au calificat astfel în semifinalele Mondialelor din 1994.

Ne puteți urmări și pe Google News

„I-am atras atenţia lui Victor Piţurcă vizavi de forţa francezilor în repriza a doua. Ar fi trebuit să ia măsuri, pentru că am intrat totuşi în avantaj la cabine. Nici schimbările n-au fost inspirate. Costea şi Bucur au înotat pe teren. Se juca mult mai rapid înainte de intrarea lor“, ne-a declarat şi Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori.

Anghel Iordănescu, fost antrenor al echipei naţionale: "Dacă o să revadă meciul, Piţurcă îşi va da totuşi seama că trebuia să facă ceva. O posesie mai bună a balonului ar fi fost o soluţie pentru păstrarea avantajului."   Tactica sinucigaşă Lipsa de reacţie de care a dat dovadă Piţurcă sâmbătă poate fi însă întâlnită privind istoricul meciurilor din actualul său mandat la naţională. În partidele oficiale, România nu a mai reuşit niciodată să revină în joc dacă adversarii au deschis scorul! În schimb, există mai multe episoade în care, după ce am luat conducerea, am terminat la egalitate (meciul cu Bulgaria de la Constanţa, meciul cu Italia de la Euro şi cel cu Franţa, de sâmbătă).   Acest fapt se datorează în mare măsură tacticii ultradefensive a lui Piţurcă şi a faptului că tehnicianul nu are un plan de rezervă. Dacă adversarii reuşesc să marcheze, singura soluţie aplicabilă rămâne atacul susţinut, care în cazul actualei echipe naţionale nu pare pus la punct. Statistica demonstrează că echipele valoroase care au înfruntat România în ultimii ani nu au pierdut dacă au reuşit să înscrie.

Piţurcă este adeptul meciurilor câştigate fără gol primit. În actualul său mandat, doar de cinci ori s-a întâmplat ca România să câştige jocuri în care şi adversarii au marcat.