Piraţii somalezi se mută în apele Omanului

Piraţii somalezi se mută în apele Omanului

Un cargou a fost deturnat de piraţii somalezi în apele din apropierea coastei Omanului - primul atac al acestora în zonă, a anunţat NATO, citat de BBC.

Nava MV Chavelle, care naviga sub pavilion Antigua şi Barbuda, a fost atacată la 60 de mile nautice de coasta Omanului. Este "primul caz de jaf armat în afara zonei obişnuite unde operează piraţii", a spus locontenentul Alexandre Fernades, membru al patrulei portugheze anti-piraţi din Golful Aden. El a adăugat că piraţii "caută alte zone în care să îşi desfăşoare activitatea - zone unde sunt mai puţine operaţiuni de patrulare ale navelor de război".

În această săptămână, marina americană a avertizat că piraţii somalezi îşi extind raza de operaţiuni în afara coastei Africii de Est. Un atac a fost confirmat deja în Marea Roşie, în timp ce mai multe bande de piraţi au fost observate în apropierea Insulelor Seychelles.

ATACURI DESE

Ne puteți urmări și pe Google News

Din 1991, Somalia nu are un guvern funcţional. Noul preşedintele statului, Sheikh Sharif Ahmed, a declarat că are un plan pentru a restabili ordinea în Golful Aden, importantă rută de comerţ maritim. Mai multe state nu au aşteptat însă setul de măsuri anunţat de liderul somalez, astfel încât au trimis vase de luptă în zonă, pentru a împiedica acţiunile piraţilor.

Aceştia folosesc bărci mici şi rapide, înconjoară ambarcaţiunea vizată şi îi ameninţă cu arma pe membrii echipajului. De cele mai multe ori, navele capturate sunt eliberate peste câteva săptămâni, după ce proprietarii plătesc o recompensă bănească.