7 august

 

Pirații Etici sau Pălăriile Albe. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 7 august s-au născut Mata Hari, Roland Kirk, Abebe Bikila, David Duchovny, Nicolae Brancomir, Aurel Mihale.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Teodora de la Sihla, Dometie Persul, Narcis din Ierusalim, Irina împărăteasa. Nimic în ”kalendar”.

 

 

„Evenimentul Zilei” ales pentru ziua de 7 august este un „subiect de vară”.

 

În dimineaţa zilei de 7 august 1566 cerul liniştitului oraş elveţian Basel s-a umplut de „sfere” care purtau o bătălie silenţioasă. Nu s-a auzit niciun sunet. Astăzi am denumi sferele OZN, Obiecte Zburătoare Neindetificate(cabile).

 

Există şi o frumoasă pictură pe lemn a evenimentului, în fotografia din titlu şi o relatare a unui anumit Samuel Coccius, student în litere, în ziarul local: „La timpul răsăritului soarelui au apărut brusc o mulţime de sfere negre care duceau o bătălie tăcută sus în ceruri. Se roteau, se întorceau, se confruntau. Cei cu ochii mai ageri spuneau că uneori apăreau raze subţiri din sfere. Când o astfel de rază atingea altă sferă, ea devenea roşie şi lua foc, apoi dispărea. Nu pot să confirm, eu nu am văzut nimic, dar nu am privirea ageră, de la scris şi citit! După vreo trei ore sferele au dispărut cum au apărut, dar erau, mult, mult mai puţine”. Evident, Star Wars în variantă medievală!

 

OZN, ce aventură fabuloasă! De la frescele din Tassili până la telescopul Hubble sunt o mulţime de „întâlniri de diferite grade”. Rare, foarte rare uneori, la sute de ani, este adevărat, dar fără niciun dubiu! Tot felul de obiecte neindentificate sau foarte identificabile au apărut în cursul istoriei, dar la locul şi momentul nepotrivit. Obiecte anacronice!

 

Fenomenul OZN a devenit epidemic după iulie 1945, după detonarea primei bombe atomice. Atât americanii cât şi ruşii au înregistrat sute de episoade, dar nu şi-au dat mâna să coopereze pentru elucidarea fenomenului, se suspectau reciproc de cine ştie ce armă secretă, sau avion spion. Paranoia secolului XX! Oare am depăşit-o?

 

Dar despre altceva dorean să vă povestesc, despre ”pirații etici”. Iată:

 

EBU face recomandări referitoare la vulnerabilitățile în materie de siguranță cibernetică.

 

Recomandarea 160 definește o procedură ce permite stabilirea unei comunicări benefice pentru ambele părți, adică între o companie media și furnizorul unui produs sau al unui serviciu în care a fost detectată o vulnerabilitate. Recomandarea 161 furnizează indicații referitoare la implementarea unui program de divulgare responsabilă a vulnerabilităților. Ambele documente au fost concepute în cadrul grupului Media Cybersecurity al EBU.

 

Programul pentru divulgarea responsabilă-RVDP, este mijlocul prin care o companie poate avea vulnerabilități identificate de pirații etici, supranumiți pălăriile albe. Un RVDP definește ce tipuri de vulnerabilități sunt recompensate, cum pot fi divulgate către companie și ce recompense pot fi oferite. Acest program favorizează claritatea în reglementările de siguranță ale unei companii. Pentru că primele obținute pentru detectarea vulnerabilităților au devenit foarte atrăgătoare,  în sectorul siguranței cibernetice s-a dezvoltat un întreg ecosistem de investigatori. Deși poate fi o opțiune și pentru serviciile media publice, se recomandă ca recompensele să nu fie neapărat financiare. Obiectivul general este externalizarea unei părți din activitățile continue de evaluare a vulnerabilităților unei companii. Printre membrii EBU care au implementat programul RVDP se află BBC, VRT-Radioteleviziunea belgiană de limbă flamandă și NPO – Postul public olendez.


Recomandarea 160 este concepută să lase suficient timp editorilor de sisteme media pentru a reacționa la dezvăluirile făcute de o altă companie media. Obiectivul general este de a favoriza un dialog constructiv între vânzători și radiodifuzori, pentru a creea un sector media securizat. Se prevede ca membrii EBU și alte companii media să informeze un furnizor de existența unei vulnerabilități, indicând faptul că procedează în conformitate cu Recomandarea 160, pentru ca situația să fie clară pentru toate părțile implicate.

 

Rezultatele unei cercetări efectuate de platforma de siguranță cibernetică HackerOne, care reunește o comunitate de pirați etici, arată că aproape un sfert dintre aceștia s-ar abține să dezvăluie descoperirile lor în materie de siguranță pur și simplu pentru că nu știu cui să se adreseze pentru a stabili un contact cu compania sau organizația devenite ținte. Trebuie menționat că India, în proporție de 23% și SUA cu 20% sunt cele două țări care beneficiază de cea mai puternică reprezentativitate în cadrul comunității HackerOne. Ele sunt urmate de Rusia, cu 6%, Pakistan, cu 4% și Marea Britanie cu 4%. Peste 90% dintre participanții la această cercetare au mai puțin de 35 de ani și sunt de sex masculin.

 

Pirații etici este o sintagmă utilizată pentru a desemna cercetătorii specializați în siguranță cibernetică care utilizează aceleași metode ca și pirații cibernetici, pentru a detecta eventuale falii de securitate în sistemele informatice exploatate de către guverne sau companii.

 

Țin minte cât de scandalizat am fost când am auzit prima oară de virușii informatici, înlocuiți acum de viermi. Cred că virusul era Jerusalem, Friday 13, prin anul 1987. De ce pentru o invenție tehnologică bună, care era personal PC, trebuie să se găsească niște cretini care să saboteze, să facă rău, să producă pagube, să pună oamenii în pericol? Bună întrebare! Dar, totul este o mare afacere… bani, bani și iar bani! Informatica și netul, proiectate și concepute de generația mea ca un spațiu virtual GRATIS de muncă de la domiciliu, de educație, învățământ și distracție, a devenit o afacere imondă, ți se cere bani pentru orice. Inclusiv pentru protecția față de viruși, care, de fapt este o iluzie!

 

Dar ziua de mâine nu este o iluzie, este o speranță, pentru că este o altă șansă, o altă zi!

 

 

☼    ♂    ♀

 

BERBEC  Astăzi eşti la mijloc între dorinţa de reformă a vieţii tale profesionale şi nevoia de mai mult spaţiu vital, de mai multă libertate personală. Conjunctura indică că ai ceva probleme! Financiare, pentru că acest gen de probleme este „la modă”.  Primeşti o factură sau ai ceva de plată la fisc. Mult, mult prea mult!  Ca şi când fiscalitatea nu ar fi altceva decât o taxă de protecţie, pentru că pentru asistenţă medicală, învăţământ etc trebuie să plăteşti din greu. Astăzi este o zi bunicică spre bună. Cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep, încet-încet, să se materializeze.

 

TAUR   O perioadă favorabilă, profită şi încercă să-ţi îndrepţi unele obiceiuri proaste şi nesănătoase. Ai ocazia să-ţi schimbi părerea, în bine, despre o persoană. Nimic nu este ceea ce par a fi!  O perioadă ceva mai complicată în care nativii şi frumoasele native din Taur se întrebă „cum să fac mai mulţi bani ?!” Problemele şi necazurile generate, de fapt de ei înşişi, astăzi, sunt de natura şi din cauza dorinţei de parvenire a nativilor din zodia vertebratului în chestiune, din elementul pământ. Dar oricât te străduieşti şi te concentrezi, lucrurile nu par să iasă după cum le-ai proiectat şi le-ai visat. Mai încercă! Sau renunţă la planuri, dacă eşti comod şi planurile nu sunt importante pentru tine!

 

GEMENI   Dimineaţa eşti suficient de atent şi obiectiv ca să poţi lua decizii importante. Te preocupă şi banii, nu ai suficienţi, dar mai aşteaptă câteva zile, direcţia viitorului pare favorabilă! Ai nevoie de sprijin şi din parte anturajului, a colegilor şi a familiei. A tuturor! Sigur că intri în criză de timp şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale. O informaţie de la nişte colegi sau prieteni adevăraţi te pune pe pista cea bună. Mercur fiind de ceva vreme în , conversaţia, tot sistemul tău de comunicare devine mai vioi şi chiar mai vesel, dacă nu chiar mai precis şi exact, dar generalităţile pe care le debitezi sunt plate şi fără originalitate.

 

RAC  Nu trebuie să aştepţi să te ajute anturajul, trebuie să te descurci singur. Posibile mici probleme, atenţie la aerul conditionat şi la curent !  O veste bună urmată de o seară relaxantă. Toată lumea pare că te iubeşte şi la serviciu sau pe plajă, în vacanţă, şi acasă. Ceea ce te linişteşte şi te face să produci bani şi echilibru în anturaj. O bârfă sau un schimb mai tăios de cuvinte te face să te îndoieşti de un prieten. Totuşi, poate ar fi bine să te potoleşti şi să faci pace cu prietenul sau prietena respectivă pentru că oamenii în care poţi să ai ceva încredere devin din ce în ce mai rari.

 

LEU  Dimineaţă densă şi obositoare, cu schimbări de program. Ai şansa să-ţi clarifici dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian şi să te relazexi un pic. Sigur, după orele de program! Activităţile sociale şi artistice sunt benefice astăzi pentru frumoasele native din Leo. Conjunctura mai dificilă face ca starea sănătăţii pentru un procent dintre Lei să nu fie perfectă; nimic important, poate dureri, în general. În a doua parte a zilei, mai ales după ora prânzului ai impresii ca dintr-un caleidoscop. Colorate, frumoase, interesante, dar foarte, foarte diverse şi fără legătură cu scopurile tale.

 

FECIOARĂ Faci nişte manevre! Atenţie la detalii, nu că le-ai neglija, eşti un maestru al miniaturilor, dar nu pierde din vedere toate amănuntele. Urmează-ţi scopul, nu te lăsa tentat de mijloace! Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri din fructe la care se poat adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. Mofturile şi capriciile pe care  le faci, ca să nu mai vorbim de glumele proaste şi energia pe care o risipeşti în acest scop sunt demne de o cauză mai bună.

 

BALANŢĂ Zi favorabilă corespondenţei, comunicării. Poate, o veste de la un prieten. Evită stresul, enervarea, suprasolicitarea, efortul, nu mânca mult şi oferă-ţi prilejuri de odihnă şi relaxare! Atenţie la mijloacele de transport în comun.  Nu vă lăsaţi tentaţi de cumpărături extravagante. O amică din zodia Leului, un semn de foc, îţi este favorabilă în toate, mai puţin profesia. Nu amesteca plăcerea cu utilul. Poate că ar fi bine, dacă îţi permite punga, să iei o mică vacanţă, dacă nu eşti deja plecat în marea vacanţă!  Ziua de astăzi îţi aduce un dar neaşteptat, sau o veste bună.

  

SCORPION Fii mai modest în pretenţii şi o să te simţi mult mai bine, pentru că o să le realizezi! Nu trebuie să te minţi că o să fie bine. Gândirea pozitivă nu înseamnă să te înşeli cu bună ştiinţă! O veste bună care te face să fii mulţumit pentru că ţi-a confirmat intuiţia. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă, semn de foc sau de apă, te va ajuta fie la serviciu, fie în vacanţă. Atenţie la solicitarea nervoasă, nu te întinde mai mult decât poţi, nici la muncă, dar nici la dragoste. Sănătatea este bună, trebuie să eviţi caldura, radiatiile brutale ale Soarelui şi schimbările bruşte de temperatură şi umiditate.

 

SĂGETĂTOR  O zi cu aspecte planetare amestecate, în general favorabile. Dimineaţa e prea cald şi eşti obosit şi o să tragi de tine toată ziua. Te poţi înviora pe seară la o discuţie veselă cu prietenii. Atenţie la cumpărături, la termenul de valabilitate. Stelele spun c-ar fi bine să iei ceva vitamine cu minerale ca să compensezi rigorile verii si transpiratul excesiv. Se mai face lumină şi pe strada ta şi ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa, aşa cum este ea cu bucurii şi necazuri, este plină de farmec!

 

CAPRICORN Eşti mai îndrăzneţ astăzi pentru că încerci să-ţi îmbunătăţeşti calitatea vieţii. Nu întâlneşti o opoziţie importantă, dar principalul tău inamic este încă neîncrederea în propriile forţe. Ziua îţi este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Trebuie să eviţi discuţiile în contradictoriu!  Nu-ţi face griji, viitorul îţi este favorabil. Trebuie să fii tolerant şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru ca să reuşeşti să obţii acordul şi aliaţii necesari ca să-ţi serveşti interesele în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii tale.

 

VĂRSĂTOR  Astăzi simţi o mare plăcere să fii util, să ajuţi pe alţii şi astfel să te strecori neobsevat în treburile lor! Totul este bine când se sfârşeşte cu bine. Nu amesteca plăcutul cu utilul! Nu uita că duşmanul tău se numeşte deshidratarea. Bea suficientă apă, nu limita la doi litri, nu te lua după reclame şi recomandări, ele sunt pur statistice! Nu sta în curent şi nu zăbovi peste măsură în spaţii largi, în aer liber – şi atenţie! Bea suficientă apă!

 

PEŞTI  E timpul unor decizii importante sau minore. Ceea ce trebuie să faci e să iei hotărârile la momentul potrivit. Astăzi! Nu amâna şi nu lăsa lucrurile să se rezolve de la sine. Nu se rezolvă! Unele mici probleme din cauza neatenţiei tale şi a faptului că în sandale picioarele nu prea sunt protejate. Atenţie, mai ales la picioare, dupa cum am mai spus! Uită-tă bine la ce cumperi şi cât costă, nu ai credit nelimitat. Dorinţa de schimbare şi marea plictiseală cotidiană provocată de căldura toridă te face să cheltuieşti prea mult.