Pilula-minune care taie pofta de mâncare

Pilula-minune care taie pofta de mâncare

Un nou medicament pentru slăbit, descoperit de cercetători danezi, îi ajută pe cei cu probleme să piardă 10% din greutate în şase luni.

O nouă pilulă pentru scăderea în greutate, produsă de o companie farmaceutică daneză, are un efect de două ori mai puternic decât al altor medicamente de slăbit de pe piaţă, apreciază cercetătorii danezi care au contribuit la dezvoltarea ei, citaţi de publicaţia britanică „Daily Mail“. Medicamentulminune acţionează asupra zonelor din creier care controlează apetitul şi dă senzaţia de saţietate din momentul în care aţi început să mâncaţi. De asemenea, persoana care ia un astfel de medicament nu mai simte nevoia de gustări între mese. Produsul ar putea ajunge pe piaţă în trei ani. 200 de obezi, trataţi cu noul medicament Persoanele care ar lua timp de şase luni această pilulă ar pierde până la 10 kilograme, ceea ce înseamnă de două ori mai mult decât orice altă pilulă de până acum, spun cercetătorii danezi. Efectele medicamentului au fost testate pe 200 de persoane obeze, în cadrul unui studiu condus de preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Studiere a Obezităţii, cercetător la Universitatea din Copenhaga, profesorul Arne Astrup. Voluntarii care au testat noua pilulă într-o concentraţie foarte mică au pierdut cu patru kilograme mai mult decât cei cărora le-a fost administrat un placebo, ceea ce egalează efectul altor pilule de slăbit de pe piaţă.

După ce au luat o doză mai mare, asemănătoare celei care va fi introdusă pe piaţă, voluntarii au pierdut de două ori mai multe kilograme decât cu alte pilule din farmacii, ceea ce înseamnă 10% din greutate. Aceste rezultate pot fi îmbunătăţite dacă cei care iau noile pastile de slăbit încep să piardă din greutate înainte de tratament, iar pe timpul administrării pilulei fac exerciţii. „Astfel, pot pierde uşor şi 20% din greutatea corpului. Persoanele obeze nu vor mai avea nevoie de un tratament chirurgical, singurul care poate să aibă rezultate atât de bune“, consideră profesorul Arne Astrup.

Medicamentul, produs de compania farmaceutică daneză Neuro- Search, a fost dezvoltat la început pentru tratarea afecţiunilor precum Alzheimer sau Parkinson. Substanţa activă care stă la baza pilulei reduce nivelul a trei substanţe din creier care au rol în controlarea apetitului: serotonina, dopamina şi noradrenalina. Greaţa şi insomnia, printre efectele adverse În ciuda eficienţei pilulei, sunt şi cercetători care atrag atenţia asupra efectelor adverse, cum ar fi greaţă, diaree, insomnie şi schimbări de dispoziţie. „Un efect important este şi intensificarea bă- tăilor inimii. E bine de ştiut mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiace“, subliniază doctorul Nick Finer, expert în obezitate la Spitalul Addenbrooke din Cambridge.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă studiile ulterioare vor dovedi că efectele benefice sunt mai multe şi mai importante decât efectele adverse, pilula va putea fi găsită pe piaţă în trei ani, spun cercetătorii care au dezvoltat medicamentul. Specialiştii români cred că, înainte de comercializare, medicamentele ar trebui cercetate temeinic. „Aceste pilule acţionează pe creier, care e extrem de sensibil, aici coordonându-se foarte multe funcţii“, afirmă nutriţionistul Eduard Adamescu. ALTERNATIVE Xenical, Reductil sau inelul gastric, opţiuni şi în România Românii pot găsi în farmacii două medicamente de slăbit, Xenical şi Reductil. Deşi pierderea în greutate este mult mai lentă, acestea au mai puţine efecte secundare, spun medicii. „Xenical împiedică absorbţia grăsimilor la nivel digestiv şi are puţine efecte secundare“, apreciază Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „Nicolae Paulescu“.

Mai multe efecte secundare are Reductilul, care inhibă pofta de mâncare. „Pacientul se poate plânge de uscarea gurii. Mai important, poate creşte tensiunea, de aceea este recomandat persoanelor cu o tensiune normală sau bine controlată“, subliniază medicul Eduard Adamescu, specialist diabet şi boli de nutriţie la Spitalul „Malaxa“. Persoanele cu un grad ridicat de obezitate pot recurge la tratamente chirurgicale, cum sunt inelele gastrice care reduc dimensiunea stomacului sau „baloanele“ care se umflă în stomac şi dau senzaţia de saţietate.