In timp ce incasarile din TVA scad, investitiile straine directe s-au diminuat, iar deficitul comercial se adanceste, analistii economici spun ca Romania are, in continuare, o economie in crestere.

Scaderea pe primul trimestru a incasarilor din TVA cu 21% a redus ponderea cresterii economice cu 1%, potrivit Institutului National de Statistica. Bogdan Baltazar, analist economic, pune acest lucru pe seama „balbaielii” de la inceputul anului privind incasarea si returnarea TVA catre exportatori.

Pe de alta parte, inflatia prezentata ieri de INS (0,9% in aprilie fata de media UE de 1,1%) arata, potrivit lui Liviu Voinea, director al Grupului de Economie Aplicata, ca aceia care au calculat-o nu au trecut de mult pe la piata pentru a vedea preturile reale.

Deficitul e cronic

Deficitul comercial inregistrat in primul trimestru este de 4 miliarde de euro. Liviu Voinea spune ca suma e „uriasa”. „Acest deficit nu este temporar: din 1995 pana in 2006, structura comertului s-a schimbat cu doar 20%, ceea ce inseamna ca vindem si cumparam aceleasi lucruri.”

Bogdan Baltazar crede ca deficitul este cauzat de „privatizarile clientelare si de indepartarea firmelor precum Sony sau Toshiba, care ar fi putut produce aici si ar fi diminuat importurile unor bunuri”.

Liviu Voinea apreciaza ca in aceasta perioada importurile vor creste si vor fi pastrate pe stoc deoarece cursul de schimb este favorabil. Deficitul comercial, spune el, va fi finantat prin imprumuturile pe care le va face statul, care vor determina apoi cresterea datoriei publice si devalorizarea leului.

Dobanda scade investitiile

Investitiile straine au scazut cu 33% in primul trimestru, ca urmare a reducerii cu 60% a finantarilor pe care firmele straine le acorda filialelor si subsidiarelor din Romania.

„Multe investitii speculau diferenta dobanzii BNR la lei cu dobanda BCE la euro, iar cand BNR a scazut dobanda, iar banca europeana a crescut-o de doua ori din ianuarie, speculatorii nu mai au profit pentru a investi”, spune Voinea.