Petrom pompeaza la Proprietatea

Petrom pompeaza la Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) va avea participatii mai mari la companii importante si va scapa de detinerile la companiile mici sau la cele cu situatii financiare reduse.

Ordonanta de urgenta care modifica legislatia privind Fondul Proprietatea, infiintat pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate in timpul regimului comunist, urmeaza sa fie aprobata astazi de executiv.

FP va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romaneasca, astfel ca participatia la compania petroliera va creste la 20,22%, potrivit formei finale a proiectului de ordonanta privind modificarea legislatiei privind Fondul Proprietatea, informeaza Mediafax.

Fondul va primi un pachet suplimentar de actiuni la Nuclearelectrica, iar participatia va urca la 46,75%, foarte aproape de pachetul majoritar. De asemenea, FP va prelua 16,5% din actiunile Transelectrica, iar cu detinerea actuala va ajunge la 31,5%, in timp ce la Hidroelectrica se discuta cresterea participatiei de la 20% la 32,1%.

Pentru companiile de productie si transport de gaze, Romgaz si Transgaz, proiectul indica o dublare a participatiilor, de la 15% la 30% in cazul fiecarei societati.

Fondul si-ar putea majora participatia cu cate 10% la o serie de societati de distributie de energie electrica dintre cele la care deja detine pachete reprezentand 12% din capital, cum sunt Enel Electrica Banat, Enel Electrica Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, E.ON Moldova furnizare, toate privatizate, si Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilavania Sud, aflate inca in proprietatea statului.

La CEZ Distributie si CEZ Vanzare, foste Eletrica Oltenia, unde Fondul detine 12%, proiectul de ordonanta propune o majorare a participatiei cu pachete suplimentare de cate 18%.

Ce iese din portofoliu Actul normativ va stabili renuntarea la participatiile detinute de Fond in 50 de companii incluse in portofoliu la infiintare, in anul 2005, majoritatea firme de dimensiuni reduse sau cu situatii financiare slabe. Ordonanta propune si renuntarea la participatiile detinute la Loteria Romana, Imprimeria Nationala, respectiv la sumele care trebuiau sa ii revina Fondului din privatizarea CEC si Romtelecom. Ambele privatizari au fost amanate.

Ne puteți urmări și pe Google News