Pana pe 30 septembrie, OMV, actionarul majoritar, va depune documentele care atesta investitiile.
OMV va prezenta Autoritatii pentru Valorificarea activelor Statului (AVAS), pana pe 30 septembrie, documentele care atesta indeplinirea obligatiilor investitionale la Petrom, restul obligatiilor asumate prin contractul de privatizare fiind indeplinite, dupa cum sustine institutia care monitorizeaza realizarea acestor obligatii.
„OMV este unul dintre cumparatorii care nu au creat probleme AVAS (...). Monitorizarea postprivatizare a contractului pentru Petrom este una speciala, pe care o urmaresc personal, toate clauzele scadente fiind respectate”, a declarat ieri Constantin Botez (PNL), vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare, contrazicand temerile ministrului Varujan Vosganian.
AVAS ia partea OMV
In sprijinul acestei afirmatii, AVAS face referire la o serie de obligatii de baza asumate de austriecii de la OMV, cum ar fi „pastrarea obiectului de activitate”, „abtinerea cumparatorului de la externalizarea participarii sale la capitalul Petrom”, „pastrarea personalului societatii sau cele privind interdictia transferului, fara acordul vanzatorului, a dreptului de proprietate obtinut asupra actiunilor Petrom”.
Niciun cuvant despre stadiul realizarii investitiilor de peste trei miliarde de euro pana in 2010, anuntate de conducerea Petrom in noiembrie anul trecut, care ar trebui sa vizeze securizarea productiei de titei si gaze a Romaniei. Un miliard de euro ar trebui sa fie investiti numai in 2007.
AVAS mai precizeaza, de asemenea, ca „sunt respectate obligatiile izvorate din programele de conformare (protectia mediului)”, in contextul in care anul acesta Petrom s-a confruntat cu o adevarata criza la Rafinaria Arpechim Pitesti: autorizatia de mediu a rafinariei a fost suspendata la finele lunii mai, tocmai pentru neindeplinirea acestor obligatii.
Pentru a-si recapata aceasta autorizatie, compania a investit pana la trei milioane de euro in realizarea conditiilor de mediu solicitate. Petrom este detinuta in proportie de 51% de compania austriaca OMV.
SCADENTE
Vosganian a cerut verificari Declaratiile reprezentantilor AVAS vin ca urmare a semnalelor lansate de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian (foto), la mijlocul saptamanii trecute. Vosganian si-a exprimat neincrederea fata de corectitudinea privatizarii Petrom.
„Eu recomand AVAS sa verifice cu mare atentie toate scadentele, daca Petrom isi indeplineste obligatiile si, daca are cea mai mica sansa de a opri contractul, sa-l opreasca”, a comentat ministrul economiei si finantelor.
In replica, reprezentantii AVAS sustin ca monitorizeaza clauzele contractului de privatizare incheiat pentru Petrom, urmand aceleasi proceduri stricte ca si in cazul celorlalte 4.782 de contracte aflate in prezent in monitorizarea postprivatizare a institutiei.
Foto: Sorin Antonescu