Boala mână-gură-picior este provocată de virusul Coxsackie A16 și se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și gură, de aici și denumirea. Febra, durerile de gât și lipsa poftei de mâncare sunt printre cele mai frecvente simptome pe care copilul le resimte.

„Până în acest moment, au fost raportate de către medicii de familie și medicii școlari din județ 63 de cazuri cu această afecțiune. Dintre acestea, 40 au fost înregistrate în mediul urban și 23 în mediul rural. Nici unul dintre pacienți nu este internat, sunt izolați la domiciliu, unde primesc și tratament“, a declarat pentru gds.ro, Gabriela Gociu, asistent-șef igienă în cadrul DSP Olt.

Boala mână-gură-picior este o infecție virală care apare mai ales în colectivități de tip creșe, grădinițe, cei mai afectați fiind preșcolarii (doi-șase ani), dar și bebelușii și copilașii mai mari pot face această infecție, din cauza faptului că se transmite extrem de ușor. Boala este asemănătoare cu popularul bubat, dar una dintre diferențele majore este că aceasta nu apare pe tot corpul. Copilul are febră 39-40 de grade Celsius și leziuni la nivelul gurii, din cauza cărora nu poate mânca. Infecţia apare, de regulă, în perioada cuprinsă între lunile iunie-octombrie.

Boala apare din pricina schimbărilor de temperatură și a faptului că încăperile în care stau copiii nu sunt tot timpul aerisite.

„Este foarte importantă igiena în prevenția acestei boli. Este o afecțiune care determină apariția unor vezicule destul de neplăcute pentru copil. Dacă imunitatea lui este scăzută și nu are nici alimentația corespunzătoare, atunci în organismul micuțului se poate dezvolta această boală. Este extrem de important ca după ce copilul a contractat boala să nu mai meargă în colectivitate cam șapte zile, astfel încât să nu transmită virusul. Medicul recomandă antitermice. De asemenea, copilul nu trebuie să mănânce acrituri, având în vedere că veziculele apar și în cavitatea bucală“, a precizat Doina Cherata, citata de gds.ro.Transmiterea bolii se face prin tuse, strănut, jucării, tacâmuri, prosoape, așternuturi. Primul stadiu al erupției constă în pete roșii situate în jurul gurii și în interiorul cavității bucale. După una-două zile, acestea se transformă în vezicule, bășicuţe. Leziunile de la nivelul pielii pot fi confundate uneori cu varicela, însă, spre deosebire de aceasta, nu produc mâncărime și se vindecă fără a lăsa urme.

Specialistii recomanda ca medicul școlar sa fie informat primul, “deoarece poate lua măsurile necesare pentru a limita și stopa focarele de infecție, de aceea părinții și educatorii sau învățătorii trebuie să coopereze cu personalul medical din unitățile de învățământ“. Medicii specialisti mai precizeaza ca în această perioadă trebuie să fie luate măsuri pentru creșterea imunității copiilor, astfel încât boala să fie prevenită. 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: