Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol de avalanșe la munte. Avertisment lansat pentru toți turiștii care se află în următoarele zone
Pericol de avalanșe la munte. Avertisment lansat pentru toți turiștii care se află în următoarele zone

Pericol de avalanșe la munte. Avertisment lansat pentru toți turiștii care se află în următoarele zone

Există un risc însemnat de avalanșe, la munte, din cauza condițiilor meteo înregistrate în ultimele zile.

La munte există un risc ridicat de avalanșe în mai multe zone, așa că turiștii trebuie să fie foarte precauți. Zonele vizate sunt în Carpații Meridionali, mai exact în Munții Făgăraș, Bucegi, Parâng, Șureanu și Țarcu-Godeanu. Precipitațiile, vântul puternic dar și temperaturile ridicate din ultimele zile. Toate acestea sunt cauzele care duc la riscul de avalanșă, spun meteorologii.

De asemenea, specialiștii de la ANM anunță un risc însemnat de avalanșe și în Munții Călimani, Bistriței, Ceahlău, dar și Rodnei. În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un număr record de apeluri la Salvamont România. Aproximativ 100 de persoane au avut nevoie de ajutor sau în cel mai bun caz de sfaturi.

Mare pericol de avalanșe la munte

„La nivel național, în timpul iernii, este o zi normală, pentru că sunt foarte multe accidente de pârtie sau turiști rătăciți, mai ales în condițiile în care s-a stricat vremea în Carpații Orientali. A apărut acel white-out, situație în care nu vezi aproape nimic din cauza ceții și a ninsorii sau viscolului.” A declarat Ion Sănduloiu, șeful Comisiei Avalanșe Salvamont România la Digi 24.

Sunt trasee închise în Carpații Meridionali

„Riscul de avalanșă este ridicat. Este gradul 4 la peste 1800 de metri și gradul 3 sub această altitudine. Cred că se va menține o perioadă, pentru că s-a încălzit brusc. Avem peste 0 grade. Izoterma e undeva la 2200 de metri, ceea ce a îngreunat stratul. Pe de o parte, a făcut bine lucrul acesta, pentru că zăpada s-a mai tasat și pe porțiunile pe unde se poate merge mai în siguranță, însemnând muchii, stratul este mai mic.” A mai precizat Ion Sănduloiu.

El a mai precizat că traseele din Carpații Meredionali nu pot fi momentan accesate, pentru au fost închise. Din cauza riscurilor la care s-ar expune turiștii. „Așteptăm un îngheță, în așa fel încât să-l facă bun de mers. Traseel în Carpații Meridionali sunt închise”.