Evenimentul Zilei > Justitie > Percheziții şi evaziune fiscală! Apare un fost deputat celebru în România
Percheziții şi evaziune fiscală! Apare un fost deputat celebru în România

Percheziții şi evaziune fiscală! Apare un fost deputat celebru în România

Una dintre cele mai importante ştiri ale acestui început de săptămână are în prim-plan 144 de mandate de percheziție puse în aplicare luni dimineață, într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune în care apare şi fostul deputat Octavian Goga.

Fără vreo legătură de rudenie cu poetul Octavian Goga, fostul deputat Octavian Goga nu se află la primele probleme cu legea. La 13 martie 2018, acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Acum, conform surselor Digi24, numele lui Octavian Goga apare în cadrul unei acțiuni de amploare desfășurate în București și 13 județe, într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune. Conform sursei citate, 15 mandate de aducere vor fi puse în executare.

Ce rol a jucat Octavian Goga în schema de evaziune fiscală?

Aceste percheziţii se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș. Sunt vizate județele Mureș, Brașov, Covasna, Argeș, Alba, Bistrița-Năsăud, Buzău, Cluj, Harghita, Ilfov, Olt, Timiș, Tulcea şi municipiul București.

Astfel, anchetatorii au informaţii despre faptul că în perioada 2016-decembrie 2020, o persoană care avea calitatea de administrator pentru 6 societăți comerciale ar fi desfășurat relații comerciale fără evidențierea acestora în contabilitate. Sursele Digi24 îl indică chiar pe fostul deputat Octavian Goga, care ar fi înregistrat facturi fiscale fără conținut real.

El ar fi făcut-o pentru obținerea unor beneficii fiscale, dar n-a acţionat singur, ci a beneficiat de sprijinul unui funcționar de la bancă. Astfel ar fi fost obținute mai multe credite bancare fără respectarea reglementărilor în vigoare. Mai departe, urmărind schema de evaziune fiscală, oamenii legii au depistat că banii obținuți ar fi fost folosiți atât în cadrul societăților, cât și in scop personal de către persoanele bănuite a fi implicate în activitatea infracțională.

Goga a fost pădurar şi apoi deputat PMP şi PSD

Pentru moment încă nu a fost calculată valoarea totală a prejudiciului. Această informaţie va fi disponibilă după administrarea probatoriului. Suportul de specialitate a fost  asigurat de Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române.

De asemenea, la activitățile din județele Mureș, Brașov, Argeș, Alba, Bistrița Năsăud, București, Buzău, Cluj, Harghita, Ilfov, Olt, Timiș, Tulcea au mai fost implicaţi polițiști din cadrul D.G.A., dar și jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Burebista Brașov.

La alegerile parlamentare din 2016, Octavian Goga a obţinut 1.967 de voturi, cu un vot în plus față de candidatul ALDE Covasna, un caz celebru la acea vreme. În cele din urmă, acesta a beneficiat de mandatul de deputat în urma redistribuirii voturilor la nivel naţional. În vara anului 2017, Goga a informat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că a demisionat din PMP şi că va activa în Grupul parlamentar al PSD. El a încercat să revină în prim-plan şi a candidat din partea PRO România la ultimele alegeri parlamentare. A fost  primul pe lista pentru Camera Deputaților, în județul Covasna.

Până să fie atras de politică, Goga a fost pădurar. Conform cv-ului disponibil pe site-ul Camerei Deputaţilor, el a terminat un liceu silvic în 1988, iar după aproape un sfert de secol și-a luat licența în Management, la Universitatea Spiru Haret, în Brașov. Între anii 1990 și 2006 a fost pădurar, dar şi om de afaceri fără prea mare succes, având în vedere că firma lui a mers mai mult în pierdere.

Octavian Goga – poetul „pur”, masonul eretic și politicianul ratat

foto: Octavian Goga, fostul deputat PMP şi PSD

sursa: digi24.ro