Ce se întâmplă cu marea evaziune fiscală? Intră vinovații în pușcărie sau scapă cu achitarea prejudiciului?

Ce se întâmplă cu marea evaziune fiscală? Intră vinovații în pușcărie sau scapă cu achitarea prejudiciului?

Legea inițiată de Cătălin Rădulescu stârnește în continuare mari discuții și a fost discutată în Comisia Juridică.

Membrii Comisiei Juridice din Camera Depuțaților au întocmit un nou raport de adoptare pentru proiectul de lege inițiat de fostul deputat PSD, Cătălin Rădulescu, cel care propunea ca persoanele acuzate de evaziune fiscală să nu mai fie urmărite penal în cazul în care achită integral prejudiciul plus 20% din suma datorată.

Acum proiectul prevede că, în cazul prejudiciilor care sunt sub 100.000 euro și au fost achitate, pedeapsa va putea fi reprezentată doar de amendă, iar în cazul prejudiciilor sub 50.000 euro, achitate, va fi aplicată doar sancțiunea pecuniară.

Se achită și dobânzile

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, prevede textul adoptat de comisie, la propunerea PSD, în luna mai a acestui an.

Se mai reunesc deputații înainte de alegeri pentru o sesiune în plen?

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din data de 19 decembrie 2018. Un număr de 93 de deputaţi PNL, PMP şi USR au sesizat CCR, care a decis să accepte obiecţiile de neconstituţionalitate.

Raportul de adoptare pentru proiectul de lege a fost discutat, luni, dar ieri nu a mai fost supus votului de către președintele de ședință, deputatul PSD Carmen Mihălcescu, conform profit.ro.

Deocamdată este neclar dacă deputații se vor mai reuni, înainte de alegeri, pentru o sesiune de plen, în vederea adoptării din nou și a acestui proiect.

Ne puteți urmări și pe Google News