Evenimentul Zilei > International > IL FATTO QUOTIDIANO: UE, o parte din PPE cere expulzarea unui deputat al lui Orban
IL FATTO QUOTIDIANO: UE, o parte din PPE cere expulzarea unui deputat al lui Orban

IL FATTO QUOTIDIANO: UE, o parte din PPE cere expulzarea unui deputat al lui Orban

Aripa liberală a Partidului Popular European solicită din nou expulzarea exponenților Fidesz, partidul prim-ministrului maghiar Viktor Orban din PPE.

De data aceasta, într-o scrisoare semnată de cele 13 partide care au solicitat deja în aprilie expulzarea din grup a partidului și trimisă, printre altele, liderului grupului din Parlamentul UE, Manfred Weber, membrii formațiunii îşi exprimă sentimentele ostile faţă de europarlamentarul Tamás Deutsch, șeful delegației maghiare a PPE, vinovat că a comparat, în declarațiile sale împotriva introducerii clauzei statului de drept asupra Fondului de relansare, cererile UE cu constrângerile impuse de regimurile naziste și comuniste.

O poziție precum cea conținută în scrisoarea pe care Ilfattoquotidiano.it a putut să o vadă ar putea fi adoptată, potrivit unor surse din cadrul PPE, și de alte partide care fac parte din grup, marginalizând astfel, din ce în ce mai mult formațiunea lui Orban. Poziție liderului maghiar s-ar putea agrava și mai mult, explică surse interne pentru Ilfattoquotidiano.it, după scandalul declanşat de orgia ilegală din cursul weekend-ului, a dus la demisia membrului Fidesz implicat, József Szájer.

„Asistăm cu consternare la radicalizarea tot mai mare și la abuzurile verbale ale unor europarlamentari Fidesz din grupul nostru – se specifică în scrisoare – În data de 23 și 25 noiembrie, europarlamentarul Tamás Deutsch a declarat, în două interviuri diferite, că ‘Weber spune că dacă nu ai nimic de ascuns, nu ai. Nu ai de ce te teme. Îmi amintesc bine că Gestapo-ul și ÁVO (poliția secretă maghiară din epoca stalinistă, n.red.) aveau același slogan ‘. În interviuri, el compară insistența PPE privind statul de drept cu opresiunea nazistă și comunistă”.

Răspunsul aripii liberale a partidului și a celei apropiate de pozițiile președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sunt, în schimb, favorabile introducerii clauzei necesare pentru a debloca acordarea fondurilor pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus:

„A compara susţinerea noastră pentru statul de drept cu metodele Gestapo-ului sau cu cele ale stalinismului este o insultă pentru noi toți cei din grupul PPE. Compararea Uniunii Europene cu opresiunea nazistă sau comunistă este o denaturare intolerabilă a faptelor istorice, o insultă și o denigrare a milioanelor de victime ale nazismului și comunismului.

Diferența dintre cele mai întunecate zile ale comunismului și nazismului din Europa și Uniunea noastră Europeană de astăzi este tocmai aceasta, statul de drept, judecătorii independenți, libertatea de exprimare și a presei și protecția împotriva patronajului. Suntem cu toții de acord că evaluarea, indiferent dacă ceva este în conformitate cu statul de drept sau nu, nu trebuie făcută de politicieni sau jurnaliști, ci de judecători independenți „.

În final, semnatarii scrisorii cer expulzarea lui Deutsch din Partidul Popular European: „Declarațiile lui Tamás Deutsch, pe care le-a repetat de mai multe ori, sunt șocante și rușinoase. Grupul PPE nu trebuie să renunțe la statul de drept. Tamás Deutsch nu mai trebuie să submineze credibilitatea grupului PPE. De aceea, în baza reglementărilor interne, cerem excluderea lui Tamás Deutsch din Grupul PPE. Solicităm un vot formal privind excluderea sa la următoarea reuniune a grupului din 9 decembrie 2020 ″.