Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cele 25 de persoane care au fost aduse la audieri sunt cercetate pentru acces fără drept la sisteme informatice, deţinere fără drept a unei parole, cod de acces sau dată informatică, fraudă informatică, înşelăciune calificată în convenţii, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat din locuinţele suspecţilor unităţi de calculator, laptopuri şi telefoane mobile, dar şi 12.000 lei şi 14.410 euro, 16 mahmudele din aur şi aproximativ un kilogram de bijuterii din aur, cinci ceasuri de lux şi două săbii tip ninja.
Procurorii au pus sechestru asigurator pe cinci autoturisme de lux ale suspecţilor în vederea recuperării prejudiciului. În timpul descinderilor mai mulţi suspecţi au fost prinşi în flagrant, ei încercând să scape de dovezi aruncând laptopurile pe geam. Astfel, anchetatorii au fost nevoiţi să le recupereze din stradă sau din curţile vecinilor.
Victimele: cetăţeni străini
Actele de urmărire penală au relevat faptul că, în perioada 2008 – 2009, împreună cu alte persoane, învinuiţii s-au constituit în două grupuri infracţionale organizate, unul fiind coordonat de doi fraţi, iar celălalt de către o altă persoană.
"Aceştia au elaborat şi au pus în practică un plan de înşelare a cetăţenilor străini care apelau la site-urile electronice pentru achiziţionarea unor produse, prin efectuarea de operaţiuni tip phishing, acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, demararea procedurilor de licitaţie în numele utilizatorului legitim al contului sustras, care avea o activitate pozitivă pe cont, determinarea victimelor să transfere banii în conturi bancare controlate de ei sau prin mandate poştale în Italia, iar, în final, operaţiuni de repatriere a banilor şi de împărţire a lor în funcţie de înţelegerea iniţială şi de rolul deţinut de fiecare dintre învinuiţi în structura grupării".
Unul din cele două grupuri infracţionale organizate posta pe internet în principal licitaţii fictive având ca obiect vânzarea de telefoane, având avantajul cunoaşterii limbii italiene, îndruma victimele să transfere banii în Italia prin mandat poştal pe numele unei persoane cu identitate falsă.
Celălalt grup convingea părţile vătămate să transfere banii în conturi bancare deschise în ţară şi în străinătate pe numele unor complici, bani reprezentând avansul la preţul convenit pentru transferul proprietăţii asupra unui tractor, de regulă, marca Fendt 410 – Vario ale cărui caracteristici, parametri şi imagine erau reproduse tot de pe internet.
Fraudă de tip phishing
De asemenea, într-un alt dosar, procurorii au reţinut că persoanele cercetate aveau ca modalitate de operare obţinerea, prin phishing, a datelor cărţilor de credit ale mai multor cetăţeni străini pe care le foloseau ulterior pentru a cumpăra/închiria domenii de internet, în vedrea lansării de pagini false de curierat bunuri. S-a stabilit că, în prima fază, autorii intrau în contact pe internet cu potenţialii clienţi, cărora le ofereau spre vânzare diverse bunuri pe care nu le deţineau, îndrumându-i să le transfere contravaloarea acestora prin Western Union, Money Gram sau cont bancar.
După ce plata era efectuată, datele transferurilor erau transmise prin mesaje telefonice intermediarilor şi, mai departe, altor participanţi din străinătate, care se ocupau cu retragerea banilor, folosindu-se de acte şi identităţi false. Retrimiterea în ţară a acestor sume se realiza cu ajutorul altor persoane, fiecare membru al reţelei având sarcini bine precise.
Prejudiciul cauzat de membrii celor două grupuri infracţionale organizate prin săvârşirea faptelor reţinute în sarcina lor este de peste 300.000 de euro, bani pe care i-au investit în case, apartamente şi autoturisme de lux, potrivit procurorilor.