Pegg şi Frost, despre cum se face un extraterestru

Pegg şi Frost, despre cum se face un extraterestru

"Paul. Un extraterestru fugit de acasă" are azi premiera românească. Scenariştii şi actorii din rolurile principale, Simon Pegg şi Nick Frost, au povestit pentru EVZ din culisele acestui film.

Potrivit sinopsisului oficial al lungmetrajului regizat de Greg Mottola, un extraterestru pe nume Paul (Seth Rogen) şi-a petrecut ultimii 60 de ani captiv într-o bază militară ultrasecretă. Din motive necunoscute, extraterestrul, care între timp căpătase năravuri pământene, decide să evadeze.

Aşa că sare în prima maşină care-i iese în cale - cea cu care călătoreau Graeme Willy (Simon Pegg) şi Clive Gollings (Nick Frost). Vânaţi de agenţi federali, dar şi de tatăl fanatic al unei tinere pe care o răpesc din greşeală, Graeme şi Clive născocesc un plan aiuristic pentru a-l duce pe Paul la nava-mamă. Sunt doar doi nătăfleţi care se chinuiesc să fie de ajutor, însă Paul îi vede ca pe doi eroi intergalactici.

"Paul. Un extraterestru fugit de acasă" este regizat de Greg Mottola, după o poveste de Pegg şi Frost. În distribuţie se mai află Jason Bateman, Bill Hader, Blythe Danner, Joe Lo Truglio, Jane Lynch, Jeffrey Tambor şi Sigourney Weaver.

Punctul zero: zombi

Lungmetrajul "Paul. Un extraterestru fugit de acasă" este un road movie care îşi poartă eroii de la San Diego la New Mexico şi până în Wyoming, dar filmul a luat startul într-o grădină din Crouch End, Londra, în 2003. Simon Pegg şi Nick Frost filmau pentru lungmetrajul "Lupta cu zombi/Shaun Of The Dead". "Lucram la scena în care aruncăm discuri de vinil", rememorează Pegg. "Şi aveam probleme cu vremea pentru că e atât de schimbătoare în mai în Anglia".

Aşa că, în timpul unei pauze, producătoarea Nira Park i-a întrebat pe cei doi - sunt cei mai buni prieteni de când s-au cunoscut într-un restaurant mexican în 1993 - ce film ar dori să realizeze în viitorul apropiat. Una dintre ideile care le-au venit avea de-a face cu doi englezi pasionaţi de BD-uri care întâlnesc un extraterestru autentic în timp ce traversau Statele Unite ale Americii.

Pegg a desenat chiar un poster în care extraterestrul îi arăta degetul mijlociu camerei. "Cinci ani mai târziu", se amuză Pegg, "am intrat pe platou şi mi-am zis «e exact cum mi l-am imaginat»".

"Paul. Un extraterestru fugit de acasă" le-a dat în sfârşit ocazia lui Pegg şi lui Frost să scrie un scenariu împreună. Însă înainte să treacă la treabă au făcut o călătorie de-a lungul Americii într-un vehicul recreaţional (RV). "Ne-a reeducat complet", relatează Pegg. "Am început să scriem în RV şi să urmărim «Dosarele X» pe măsură ce progresam. Apoi, treptat, ne-am dat seama că tot ce aveam de făcut era să ne uităm pe fereastră". Frost râde aprobator: "Ne-a luat două ore să scriem scenariul". Au inclus în lungmetraj şi experienţele pe care le-au trăit la Comic-Con în San Diego.

"La început, personajele noastre, Graeme Willy şi Clive Gollings, erau mult mai tocilare", crede Frost. "Sunt un amalgam ciudat", îi ţine hangul Pegg, "sunt eu-rile noastre tocilare, probabil. Dacă am pus ceva în ele, atunci este o proiecţie a aspectelor noastre de fani avizi. Şi am pus şi interesul nostru pentru fenomene paranormale", precizează actorul şi scenaristul.

"Ne-am imaginat că ei sunt mereu împreună literalmente. Nu cunosc alţi oameni - Graeme îl ştie doar pe Clive, iar Clive doar pe Graeme. Şi când îi vezi dansând în jurul focului de tabără, indicaţiile scenice spun «este pentru prima dată când Graeme şi Clive» dansează. Mă uitam la film noaptea trecută, gândindu-mă «chiar că aşa e!»", spune Frost.

Jos cu personajul realizat integral pe computer

De la bun început, Pegg şi Frost şi-au bătut capul cu personajul principal, pentru că, până la urmă, el dă titlul lungmetrajului, nu Graeme şi Clive. Iniţial, extraterestrul urma să fie realizat exclusiv pe computer, iar Seth Rogen trebuia să-i împrumute doar vocea. Paul a trecut prin numeroase mutaţii până să devină un individ leneş cu un vocabular enorm în materie de înjurături. "Am avut o mulţime de idei diferite de când am început să scriem şi până am terminat scenariul", admite Frost.

"Extraterestrul era mult mai bătrân, mult mai rău şi destul de violent. Dar pe măsură ce avansam cu scrisul ne-am gândit că, în loc să facem din el un personaj oribil, care îi şochează şi îi supără pe Graeme şi Clive întruna, ar fi mai bine să fie ceva mai agreabil. Este cool, are experienţă de viaţă, este cel mai uman personaj din film", opinează Frost.

"Înainte ca Seth (Rogen - n.r.) să facă parte din distribuţie, ne gândeam la cineva cam ca Rip Torn. Era un evreu bătrân, cu tenul bronzat, iar acum este un tip cool, în stilul lui Mork şi ALF şi al altor extratereştri clasici spirituali. Dar ceva mai real decât ei", susţine Pegg.

"Am început să scriem în RV şi să urmărim «Dosarele X» pe măsură ce progresam.", SIMON PEGG, actor şi scenarist

DOCUMENTARE

Cu bustul la drum

Înainte de a se apuca de scris scenariul, Pegg şi Frost au plecat din Los Angeles şi au trecut prin câteva state, până în Denver, Colorado. În ciuda vremii destul de aspre şi a obstacolelor întâlnite, călătoria s-a dovedit mai mult decât benefică pentru povestea filmului.

De la distanţele uriaşe şi înşelătoare - după 10-11 ore de mers credeau că au parcurs mult mai puţin decât o făcuseră în realitate - până la vremea care din Nevada a devenit extrem de rece, cei doi au avut o călătorie pe care au decis să o transpună şi în scenariu.

Pegg îşi aminteşte: "Chiar a existat un loc numit «Little A’Le’Inn», iar incidentul cu cele două matahale chiar s-a întâmplat, ca şi pasărea care a lovit parbrizul. Fiecare zi a fost o experienţă nouă. Am avut o aventură reală, totul a fost real şi distractiv, şi n-am fi putut niciodată să scriem filmul dacă nu treceam prin ce am trecut".

Cei doi chiar au avut un extraterestru cu ei, nu cel din film, desigur, ci un bust sculptat de un amic de-al lor, pe care l-au numit Paul.

Ne puteți urmări și pe Google News