Ministrul Monica Iacob Ridzi a trăit ieri ziua demisiei pe care nu şi-a dat-o. După ce vestea retragerii sale de la Ministerul Tineretului a fost dată ca sigură de Realitatea TV, Ridzi a dezminţit-o, dar prea târziu. Lideri ai PDL declaraseră deja că gestul trebuia făcut mai devreme şi că insistenţa sa de a rămâne în funcţie a adus grave prejudicii de imagine partidului.

Primul argument: Băsescu

Deşi dezminţită, „demisia” anunţată la televizor a întărit masa critică din partid care susţine acum că retragerea lui Ridzi nu mai poate fi decât o chestiune de timp, pentru a nu afecta şi mai mult imaginea PDL înainte de alegeri. Primele discuţii ale liderilor pentru a tranşa problema ar urma să aibă loc astăzi şi mâine, însă decizia finală va fi luată luni, în Biroul Permanent Naţional.

În balanţă sunt puse mai ales pierderile de imagine ale PDL. Punc tul nevralgic al deciziei de a o lăsa din braţe pe Ridzi este însă legat de poziţionarea preşedintelui Traian Băsescu. Surse din conducerea PDL susţin că, cel puţin până la anunţarea falsei demisii, Băsescu nu le dăduse vreun semnal că ar fi de acord cu „execuţia” acesteia.

Stolojan: „Nu ducem lipsă de doritori la minister”

În aşteptarea luminii de la Cotroceni, conducerea PDL era ieri în expectativă, contabilizând însă pre judiciile de imagine aduse de scandalul „2 Mai” şi riscurile rostogolirii şi mai departe a scandalului în presă. „Nici nu mai contează ce verdict va da DNA. La momentul actual, partidul are o problemă de imagine, privind suspiciunea cheltuirii banului public şi va trebui să găsim o soluţie pentru a rezolva această problemă. Imaginea PDL a fost deja afectată, că îşi să demisia sau nu, e altă discuţie. Nu ştiu la ce ar mai ajuta”, a comentat primvicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, adăugând că o discuţie în acest sens nu avusese loc încă în partid.

Contactat şi la mometul anunţării falsei demisii, Stolojan nu s-a declarat deloc afectat, precizând chiar că „nu ducem lipsă de doritori” pentru funcţia lui Ridzi. Problema unei liste concrete de înlocuitori nu a fost pusă însă deocamdată. De altfel, liderii PDL au fost luaţi prin surprindere de aşazisa demisie. Secretarul general Va sile Blaga, aflat în filiala Ialomiţa pe care o reorganizează pentru pre zidenţiale, a luat foc când a a flat, la câteva ore de la lansarea zvonului.
 
Adriean Videanu era plecat într-o deplasare externă, iar premierul Emil Boc vizita o fermă la Feteşti. „Habar n-am. Eu nu am asemenea informaţii pe care le utilizaţi şi le faceţi dumneavoastră. Orice ministru în legătură cu care se va cere urmărirea penală de către Parchet sau parlament va fi demis în aceeaşi zi. Până atunci, autorităţile statului trebuie să îşi facă datoria”, a spus primul-ministru.

Preda: „E o solidaritate ţigănească luată de la PSD”

O pleiadă de lideri ai PDL au susţinut însă deschis varianta demisiei ca fiind mai favorabilă pentru partid. După Radu Berceanu şi Ioan Oltean, care îi sugeraseră anterior lui Ridzi să ia o astfel de decizie, Cezar Preda s-a declarat ieri obosit de „această solidaritate ţigănească îm pru mutată de la PSD – vezi cazul Bivolaru”. „Tre buie să terminăm acest lucru cât mai repede”, a spus el.

La rândul său, Sulfina Barbu crede „că ar fi fost o detensionare dacă demisia s-ar fi pro dus imediat după ce s-a făcut comisia de anchetă” şi că suspiciunile de ilegalitate în cheltuirea ba ni lor publici „nu pun presiune doar pe minister, ci pe întreg guvernul Boc”.