Evenimentul Zilei > Politica > PC și PNL se bat în protocoale. Constantin: Antonescu a făcut corecturi pe PACTUL DE COABITARE înainte să fie semnat de Ponta și Băsescu
PC și PNL se bat în protocoale. Constantin: Antonescu a făcut corecturi pe PACTUL DE COABITARE  înainte să fie semnat de Ponta și Băsescu

PC și PNL se bat în protocoale. Constantin: Antonescu a făcut corecturi pe PACTUL DE COABITARE înainte să fie semnat de Ponta și Băsescu

PC și PNL se bat în pacte. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a făcut public textul acordului semnat în martie 2012 împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, potrivit căruia, după alegerile parlamentare, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului revenea PC. Antonescu a replicat scoțând la iveală protocolul ACD, prin care PC era împiedicat să facă alte alianțe (cum ar fi USD). Cuvântul final i-a a aparținut lui Constantin, care a declarat că Antonescu a văzut pactul de coabitare încheiat între Ponta și Băsescu, asupra căruia liderul PNL a declarat întotdeauna că nu a fost consultat.

Primul care a deschis tirul a fost Daniel Constantin, care a făcut publicit acordul semnat în martie 2012. Conform acestuia, "la următoarele alegeri prezidenţiale, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al României revine PNL".  În protocol era precizat ca funcția de premier revine PSD. "După următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al Senatului revine PC ", se mai arată în documentul semnat în martie 2012, remis mediafax.ro.
"Pentru a înlătura orice dubiu, am luat decizia prezentării publice a documentului semnat împreună cu domnul Crin Antonescu, în martie 2012, care arată negru pe alb că funcția de preşedinte al Senatului revenea Partidului Conservator, nu în anumite condiţii, aşa cum susţinea domnia sa. În ciuda acestui angajament politic, am acceptat cedarea funcţiei către Antonescu pentru a potenţa candidatura acestuia la funcţia supremă în stat, în spiritul parteneriatului din USL", a declarat Daniel Constantin, citat de mediafax.ro.
Antonescu scoate protocolul ACD

"Eu n-am avut niciun document secret, nici cu Daniel Constantin, nici cu Victor Ponta. Protocoalele au fost semnate totdeauna la vedere. În protocolul USL şi ACD avem o prevedere care împiedică PC să facă parte dintr-o altă alianţa electorală, politică sau de orice fel", a replicat Crin Antonescu, la B1TV.

Acesta a mai spus prevederea referitoare la preşedenţia Senatului ar fi intrat în vigoare în eventualitatea în care candidatul PNL ar fi devenit preşedinte. "Nu am cum să fiu intimidat de posibilitatea de a pierde preşedinţia Senatului. Mâine pot să se apuce de demersurile de a mă deposeda de preşedinţia Senatului. Alţii sunt nimic chiar dacă le dai şi preşedinţia Senatului", le-a transmis preşedintele liberal conservatorilor.
Constantin: L-am văzut pe Antonescu cu pactul de coabitare în față
Preşedintele PC, Daniel Constantin, a revenit, declarând că Antonescu a ştiut despre semnarea Pactului de Coabitare dintre premier şi preşedinte, în 2012, povestind că l-a văzut pe Antonescu în biroul de la Senat, cu documentul în faţă. 
"Domnul Antonescu a spus că nu ştia de ce merge la Cotroceni (în decembrie 2012 – n.r.), că nu ştia ce conţine Pactul de coabitare. Îmi amintesc foarte bine acele zile, în momentul în care, cu o seară înainte de acel pact, domnul Ponta m-a sunat, «Ne vedem a doua zi la biroul domnului Antonescu», pentru că avem o întâlnire foarte importantă, să discutăm ceva foarte important. Câştigasem alegerile şi nu se formase încă Guvernul. Am mers a doua zi la birou la Senat, erau mai mulţi lideri acolo, era şi domnul Stroe, era şi domnul Dragnea. În momentul în care am intrat în birou, l-am văzut pe domnul Antonescu cu foile în faţă, cu pixul în mână. Când m-am apropiat de domnia sa, sigur, foaia a fost întoarsă. Mi-am dat seama că este un document pe care nu trebuie să îl văd. Am stat câteva minute apoi am plecat, bunul simţ mi-a spus că trebuie să plec de acolo", a spus Constantin la RTV.
"Era Pactul de coabitare, iar domnul Antonescu, cu pixul, scria pe Pactul de coabitare. Cu alte cuvinte, ce vreau să spun: domnul Antonescu ştia exact de ce se duce la Cotroceni, ştia exact ce conţine Pactul de coabitare. Că nu l-a semnat, că s-a opus acolo, e altă discuţie, eu vă spun ce ştiu eu", a afimat Constantin, potrivit mediafax.ro.
Întrebat de unde ştie că acel document care se afla pe masa lui Crin Antonescu era Pactul de coabitare, Daniel Constantin a răspuns: "Domnul Ponta poate să confirme acest lucru, pentru că era în sală. Şi era motivul pentru care eram şi eu acolo, să mergem împreună, să discutăm despre noul Guvern la Cotroceni, aşa cum ar fi fost normal".
El a continuat: "A fost chiar o explicaţie penibilă, chiar jenantă, la trei zile, când s-a aflat public despre acest Pact, în care domnul Antonescu a încercat să îmi explice că s-a întâlnit undeva pe stradă sau pe scări cu domnul Ponta, şi nu a mai avut timp să mă informeze şi pe mine să merg la Cotroceni. Probabil că şi-a dorit o relaţie privilegiată, de atunci, domnul Antonescu, cu domnul Băsescu".
CITIȚI ȘI:

  • Tata-socru intervine. Sârbu îi zgâlţâie scaunul lui Antonescu
  • Victor Ponta: Doresc continuarea guvernării în formula USL
  • PSD are de ales: NEAMȚUL lui CRIN sau OMUL lui FELIX. Antonescu, atac dur: ”Guvernul nu e moșia lui Ponta”