Un pat dotat cu senzori speciali ar putea să urmărească pulsul şi respiraţia celor care au afecţiuni ale inimii şi să transmită medicului datele prin telefon.
Bolnavii de inimă ar putea să-şi monitorizeze pulsul şi respiraţia de acasă, cu ajutorul unui pat special, susţin cercetători britanici citaţi de BBC News. Datele sunt analizate pe un PDA şi trimise prin telefon. Cu ajutorul acestui sistem conceput de Philips, bolnavii vor şti exact când trebuie să meargă la spital. „Problemele de sănătate care presupun tratament pe termen lung vor fi mai uşor de monitorizat“, a explicat medicul John Cleland, care ajută la construirea acestui dispozitiv.
Rezultate trimise prin telefon
Patul va include un dispozitiv electronic pentru măsurarea greutăţii corporale şi un monitor pentru presiunea sângelui, dar şi senzori care măsoară bătăile inimii, respiraţia şi mişcările corpului în timpul somnului
. Bolnavii ar trebui să poarte o vestă cu electrozi care permite citirea completă a electrocardiogramei. Toate informaţiile vor fi analizate cu ajutorul unui PDA, iar rezultatele vor fi trimise prin telefon.
„Cea mai mare provocare şi oportunitate pentru managementul tratamentelor pe termen lung este de a-i sprijini pe bolnavi să se ajute singuri“, afirmă John Cleland, şeful Secţiei de cardiologie de la University of Hull. Proiectul va fi finanţat din fonduril UE şi va fi realizat de specialiştii de la Philips.
Pacienţii, scutiţi de drumurile la medic
În mod obişnuit, pacienţii care suferă cu inima sunt monitorizaţi periodic (lunar, la trei sau la şase luni, în funcţie de afecţiunea de care suferă). Un astfel de pat ar putea scuti bolnavii de o serie de drumuri făcute la medic, mai ales pe cei vârstnici, cu probleme de deplasare.
Chiar dacă transmit însă toate datele (electrocardiograma, ritmul bătăilor inimii şi pe cel respirator), paturile ultramoderne pentru cardiaci nu vor putea înlocui, definitiv, vizitele medicale.
„Pacientul nu este o maşină care trebuie reparată. Intervine şi componenta psihică şi intelectuală. Discu- ţiile faţă în faţă cu pacientul sunt foarte relevante“, este de părere cardiologul Ionel Bratu.
Invenţia presupune costuri uriaşe pentru spitale
Specialiştii români în cardiologie spun că achiziţionarea unor astfel de paturi în spitalele de la noi ar presupune costuri uriaşe.
„În Spitalul Universitar de Urgenţă avem aparate foarte moderne care măsoară activitatea inimii, dar ele sunt aşezate deasupra patului pe care stau bolnavii. Introducerea senzorilor în pat ar creşte costurile. Apreciez însă invenţia cercetătorilor britanici“, spune profesorul Mircea Cinteză, medic primar cardiologie.