Evenimentul Zilei > Actualitate > Patru oameni împuşcaţi în Constanţa. Scandal pe cel mai mare parc eolian din Europa
Patru oameni împuşcaţi în Constanţa. Scandal pe cel mai mare parc eolian din Europa

Patru oameni împuşcaţi în Constanţa. Scandal pe cel mai mare parc eolian din Europa

Patru oameni, printre care şi viceprimarul din comuna constănţeană Cogealac, au ajuns la spital după ce au fost împuşcaţi de paznicii firmei care construieşte în Dobrogea cel mai mare parc eolian din Europa. Totul a pornit de la un conflict mai vechi.

A fost un protest spontan. Oamenii din Cogealac spun că cei care ridică eolienele nu respectă legea. Firma are autorizaţie doar de la Consiliul Judeţean ocoleşte obligaţiile către primarie şi astfel păgubeşte bugetul local, spun protestatarii.
Scandal pe eoliene cu împuşcături la Cogealac
Aşa că în această dimineaţă, primarul din Cogealac, Cati Hristu, însoţit de 60-70 de localnici, a plecat să amendeze firma care ridică turbinele eoliene în zonă. Aici, s-au luat la ceartă cu paznicii şi au încercat să intre peste ei cu un buldozer. Ei spun că nu au intrat în perimetrul incintei şi au protestat de pe domeniul public.
Fără să-i someze, gardienii au tras în locanici cu gloanţe de cauciuc. Patru oameni, printre care şi viceprimarul, au ajuns la spital. Niciunul nu este în stare gravă.
În schimb, agenţii de pază spun că au tras înainte în aer.
La faţa locului au intervenit reprezentaţi ai poliţiei din Năvodari, trupele DIAS, jandarmi şi conducerea Poliţiei Judeţene Constanţa. 
Neînţelegerile dintre reprezentanţii firmei şi autorităţi sunt mai vechi şi există un litigiu şi în instanţă, potrivit poliţiei. Oamenii legi urmează să afle dacă primarul a fost cel care i-a mobilizat pe localnici şi spun că cei care vor încălca legea vor răspunde pentru faptele lor.
Se vor efectua cercetări şi toate persoanele implicate în conflict se vor alege cu dosar penal ptentru ultraj contra bunelor moravuri, potrivit şefului poliţiei judeţene, comisar şef, George Popa.
Primarul vrea să învingă morile de vânt
Proiectul cehilor de la CEZ cu o putere instalată de 600 MW are un sfert din producţia reactoarelor de la Cernavodă. Pentru exinderea în Cogealac, CEZ are un obstacol neprevăzut: primarul comunei.
„N-au acte, ne-am trezit că făceau lucrări abuzive. Îmi pare rău, eu nu pot să dau o semnătură fără să mă uit”, spune din start edilul Cati Hristu, de care nu se leagă cu niciun chip zicala „a semnat ca primarul”.
Mai exact, pentru a duce mai departe proiectul, firma cehă a luat în concesiune teren de la 90 de localnici din Cogealac şi s-a apucat de construit.
"Au montat trei turbine, doar pentru alea aveau acte de construcţie. Deşi le-am cerut, nu au mai depus niciun act la Registratura primăriei", explică etapele primarul din Cogealac.
În vecinătatea terenurilor pe care erau vizate amplasarea eolienelor de la CEZ, a mai apărut un proiect, în spatele căruia se află spaniolii de la Iberdrola, una dintre cele mai mari firme din lume de producere a energiei verzi.
Dacă CEZ avea de gând să instaleze în jur de 100 de turbine, Iberdrola vrea să ridice, potrivit primarului – 800 de turbine, iar atunci când vântul de la Cogealac va bate vor produce 1.500 MW. Unde mai pui la socoteală că şi investiţia e aproape dublă faţă de cea a cehilor, 2 miliarde de euro.
„Pe mine nu mă interesează chestiile ăstea economice. Vorbim pe hârtii, cine are acte, ăla face”, mai spune primarul care îi poziţionează pe spanioli la un PUZ distanţă de începerea lucrărilor pentru montarea turbinelor eoliene.
Chiar dacă cehii au fost primii care au anunţat proiectul şi sunt aproape de finalizarea primei etape, primarul din Cogealac rămâne ferm pe poziţii:„Se spunea «o investiţie mare în Cogealac» şi primarul se pune contra. M-a sunat domnul premier să mă întrebe «ce se întâmplă la Cogealac, care sunt problemele». Nu au urmat etapele pentru a obţine toate actele”, mai spunea primarul.
CITEŞTE AICI DETALII DESPRE CONFLICTUL DIN COGEALAC