Pașapoarte de un milion de euro, fără licitație

Pașapoarte de un milion de euro, fără licitație

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a încheiat al 15-lea amendament la contractul convenit cu imprimeria germană Bundesdruckerei pentru achiziționarea a încă 200.000 de pașapoarte simple.

Potrivit Mediafax, amendamentul, în valoare de 1,19 milioane de euro, a fost încheiat însă prin negociere directă, fără anunț de participare. Justificarea regiei: produsele pot fi furnizate doar de un anumit ofertant, iar criteriul de atribuire a noului contract a fost „prețul cel mai scăzut”.

Amendamentul survine anchetei procurorilor anticorupție, care au verificat contractul de 35,5 milioane de euro încheiat, în 2001, între RAAPPS și imprimeria germană, privind realizarea unui nou model de pașaport românesc. Motivul investigațiilor: în august 2007, secretarul de stat al guvernul de atunci, Ilie Bolojan, a arătat că RAAPPS a încheiat 11 acte adiționale prin care valoarea contractului de furnizare a produselor consumabile (calculatoare, scannere și camere foto) s-ar fi mărit nejustificat.

În urma plângerii lui Bolojan, regia a stabilit că ar fi fost vorba doar despre „o mică neglijență”, iar valoarea ultimul act adițional al contractului „a fost tăiată”, de la 1,1 milioane la aproape 353.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News