Finalizarea pasajului de la Bascov, care face legătura dintre capătul de nord al centurii Piteştiului şi DN 73C Piteşti – Râmnicu-Vâlcea, a fost pentru câţiva şoferi motiv de a ajunge cu maşina în service. Asta pentru că, la doar câteva ore de la inaugurarea la care au participat şi oficialităţi de la centru, capacele unor guri de canal din pasajul nou-nouţ au avariat câteva autoturisme.

Incidentele l-au determinat pe ministrul transporturilor, Ludovic Orban, să ceară socoteală public firmei care este consultantul pentru supervizarea lucrărilor de la pasaj.

S-a înfipt în canal

Astfel, în noaptea de miercuri spre joi, un Chevrolet „s-a înfipt“ într-un canal după ce capacul acestuia a sărit, iar un autoturism Skoda a păţit-o la scurt timp, dar cu un alt capac de canal. Ambele autoturisme au avut probleme la baia de ulei şi la radiatoare. În plus, reprezentanţii Inspecţiei în Construcţii Argeş au constatat că majoritatea gurilor de canal nu sunt bine montate.

Pentru a evita problemele de miercuri noaptea, autorităţile au găsit ieri o soluţie de compromis: au pus capacele la loc peste gurile de canal şi indicatoare, care să-i atenţioneze pe şoferi să nu cumva să atingă marginile ascuţite ale gurilor de canal. „Eu nu stau chiar lângă intersecţie, dar am auzit de la vecini ce s-a întâmplat. Ne-am făcut cruce, am zis că asta nu se poate. Dacă ar fi păţit asta o maşină din cele care au trecut miercuri, când erau atâtea oficialităţi, ce-aş mai fi râs“, spune Ioan Mitrache, un localnic din Bascov.

„Poate că au avut ghinion“

Pe de altă parte, oamenii din zonă susţin că au fost tot felul de probleme încă de când au început lucrările la pasaj. „Când au început să lucreze la el au zis că scot calea ferată. Nu au scos-o, şi trenul de la Curtea de Argeş a trecut mai departe. Cu o zi înainte de a fi inaugurat, a murit un om strivit de un zid de un TIR. L-au inaugurat, şi noaptea s-au stricat nişte maşini. Cum dracu’ o mai fi şi asta, nu ştiu, dar parcă e blestemat“, mărturiseşte un alt localnic, Gheorghe Dumitrică.

De altfel, mai toţi locuitorii din blocurile aflate în apropierea pasajului, deşi s-au bucurat iniţial că scapă de claxoanele şi de înjurăturile şoferilor, după incidentele din ultimele zile nu mai văd lucrurile chiar aşa de roz. „Acu’, nici nu mai ştiu ce să zic. Poate că au avut ghinion cu asta, dar nici lucrările nu cred că au fost făcute aşa cum trebuie“, consideră localnicii.

JUSTIFICĂRI

Acuzele lui Orban, nefondate
 
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ieri că va amenda compania Search Corporation, firma care a proiectat pasajul de la Bascov. În replică, reprezentanţii firmei susţin că acuzele ministrului sunt nefondate. „S-a întocmit şi procesverbal de recepţionare. Capacul canalului avea un defect de fabricaţie, care nu a putut fi observat cu ochiul liber. La traficul de după inaugurare nu s-a întâmplat nimic. S-a rupt balamaua pur şi simplu“, explică reprezentanţii Search Corporation. Oficialii companiei spun că vor cere verificarea tuturor canalelor şi că pagubele ar trebui suportate de firma care a produs capacele, şi nu de constructorul italian Astaldi. Potrivit oficialilor de la Search Corporation, capacele ar trebui să reziste la o greutate de 40 de tone. (Cristina Sbîrn)