Evenimentul Zilei > Actualitate > Partidul lui Voiculescu, pe punctul de a-şi pierde „abonamentul” la Parlament
Partidul lui Voiculescu, pe punctul de a-şi pierde „abonamentul” la Parlament

Partidul lui Voiculescu, pe punctul de a-şi pierde „abonamentul” la Parlament

În USL, tensiunile acumulate în urma împărţirii candidaturilor comune la locale sunt pe cale să dea pe dinafară. Coabitarea cu conservatorii nu mai este dorită nici de social-democraţi şi, mai nou, nici de liberalii din teritoriu. Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a anunţat astăzi că va propune conducerilor PNL şi PSD, în cursul săptămânii viitoare, ieşirea PC din USL.

Fenechiu îi acuză pe conservatori că se folosesc de "şantaj" pentru a obţine de la PSD şi PNL candidaturile pe care şi le doresc. După ce săptămâna trecută PC a anunţat că va candida separat la alegerile locale şi după insistenţa conservatorilor ieşeni de a avea candidat separat de cel convenit de USL, liberalul ieşean şi-a pierdut răbdarea şi vrea să scape de PC nu numai la alocale, ci şi la alegerile parlamentare. "Propunerea mea este să iasă din USL, să candideze separat, iar după alegerile generale să intre din nou în uniune, dar să respecte regulile jocului. În USL, noi nu luăm decizii în urma şantajului unuia sau altuia, a spus vicepreşedintele PNL.
Dacă propunerea sa va avea succes, PC, partid care a intrat în Parlament la ultimele trei alegeri pe baza unor alianţe cu partide mai mari, s-ar putea trezi în situaţia nouă pentru el de partid neparlamentar.
Fenechiu vrea USL fără PC
"Voi cere, în măsura în care am posibilitatea şi dreptul să o fac, conducerilor PNL şi PSD să găsească împreună soluţia prin care USL să fie o alianţă între PNL şi PSD. Noi am înfiinţat această uniune pentru a câştiga alegerile şi a oferi o alternativă clară şi serioasă la actuala putere, nu pentru pofta cuiva de a avea un cuvânt de spus într-un anumit for", a afirmat şeful liberalilor ieşeni.
Vicepreşedintele PNL s-a arătat sătul de comportamentul conservatorilor, care vor să candideze separat la locale dar, în acelaşi timp, să-şi păstreze şi cele şase candidaturi care le-au reveit deja pe listele USL. Numai despre "coerenţă politică" nu poate fi vorba, s-a plâns el.
Constantin: Fenechiu spune prostii
"Nu vreau să comentez, vă spun doar atât, domnul Fenechiu mi-a confirmat prima declaraţie pe care am făcut-o acum câteva luni, că domnul Fenechiu vorbeşte multe prostii", a declarat în replică preşedintele PC, Daniel Constantin.
Şi Ponta poftise PC să îşi încerce norocul pe cont propriu, dar se gândea numai la alegerile locale, nu şi la cele parlamentare. Cu o săptămână în urmă, iritat de încăpăţânarea PC în a susţine candidatura deputatului Tudor Ciuhodaru la primăria Iaşiului, liderul PSD Victor Ponta arunca mănuşa conservatorilor invitându-i să meargă separat cu candidaturile în toată ţara, dacă se consideră capabili să adune mai multe voturi singuri, decât în alianţă cu PSD şi PNL. Conservatorii au reacţionat ezitant: au preferat să-şi păstreze cele şase locuri pe listele comune de candidaţi USL la şefii de Consilii judeţene şi primării în oraşele reşedinţă de judeţ. În paralel, au încercat să-şi aroge şi o poziţie de forţă, anunţând că vor merge separat de Uniune numai pentru acele posturi în administraţia locală unde nu s-a negociat nimic, precum primăriile de comune sau oraşe.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: