Parlamentul a decis să ofere imunitate sporită judecătorilor CCR
Editura Evenimentul si Capital

Parlamentul a decis să ofere imunitate sporită judecătorilor CCR

Autor: | | 3 Comentarii | 1296 Vizualizari

Senatul a adoptat o modificare la Legea de organizare a Curții Constituționale a României (CCR), astfel încât judecătorii care sunt numiți de către Parlament să fie votați de fiecare Cameră.

La art.5 din legea nr.47 din mai 1992 privind organizarea și funcționarea CCR, alin. 4 va avea următorul conținut:

„Fiecare Cameră a Parlamentului numește, prin prezența membrilor săi, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit numărul cel mai mare de voturi”.

Camera superioară a Parlamentului a votat legea privind CCR cu 93 „pentru” și 11 „împotrivă”

Senatul este for decizional, proiectul trecând tacit la Camera Deputaților.

De asemenea, Senatul a adoptat și o altă modificare la inițiativa legislativă privind Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în sensul ca jucătorii CCR să poată fi reţinuţi, arestaţi sau percheziţionaţi doar cu încuviinţarea plenului Curţii.

Propunerea legislativă a deputatului Adnagi Slavoliub (minorităţi), adoptată de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2017, care modifică mai multe prevederi ale legii inclusiv cele referitoare la arestarea unui judecător CCR, a primit din partea Senatului 81 de voturi "pentru", 19 "împotrivă", înregistrându-se şi patru abţineri.

Senatul a respins raportul Comisiei juridice aferent acestei propuneri legislative şi a adoptat actul normativ în forma Camerei Deputaţilor, care a fost prim for sesizat în acest caz.

„Judecătorii Curţii nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză", prevede actul normativ adoptat.

Totodată, actul normativ adoptat de Senat prevede că judecătorii CCR „cu vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârstă şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute". Pensia de serviciu a judecătorilor CCR poate fi cumulată cu orice ale venituri realizate, se mai arată în forma adoptată de Senat, deşi Comisia juridică eliminase această prevedere din proiectul de lege.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate