Pâinea fără frământare, ușor de preparat. Secretele bucătarilor pentru o crustă crocantă și un miez pufos

Pâinea fără frământare, ușor de preparat. Secretele bucătarilor pentru o crustă crocantă și un miez pufosPâine. Sursa foto: Pixabay

Pâinea fără frământare este o rețetă simplă și gustoasă, cunoscută pentru faptul că nu necesită multă muncă atunci când o preparați. Pentru această rețetă, aveți nevoie de ingrediente de bază, iar aluatul trebuie lăsat să dospească.

Ingredientele necesare pentru pâinea fără frământare

• 500 g faina alba • 350 ml apa calduta • 1 g drojdie uscata (sau 3 g drojdie proaspata) • 10 g sare • seminte susan (optional)

Modul de preparare

Într-un bol încăpător, se combină făina, drojdia și sarea. Se adaugă apa călduță și se amestecă până se formează un aluat lipicios. Nu este necesară frământarea, ci doar amestecarea până când ingredientele sunt bine integrate.

Bolul se acoperă cu folie de plastic sau cu un prosop și se lasă aluatul la dospit într-un loc călduț până când își dublează volumul, sau se poate lăsa la frigider pe timpul nopții. Aluatul ar trebui să își dubleze volumul și să prezinte o suprafață cu bule.

Cozonacul însiropat. Aluat

Sursa foto: Pixabay

După ce aluatul a crescut, se presară făină pe suprafața de lucru și se răstoarnă aluatul peste. Cu mâinile pudrate cu puțină făină, se împing marginile aluatului spre centru pentru a forma o bilă, dar fără a frământa. Aluatul se lasă timp de 30 de minute, acoperit cu un prosop.

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Dacă se folosește un vas de fontă sau unul cu capac care poate fi introdus în cuptor, se pune în cuptor pentru a se încălzi. Este de menționat faptul că vasul trebuie să fie foarte fierbinte atunci când se pune aluatul.

După ce vasul s-a încălzit, se scoate din cuptor și se pune aluatul în el. Dacă doriți, se pot adăuga semințe de susan. Se acoperă vasul cu capac și se coace pâinea pentru de 30 de minute. După acest interval, se îndepărtează capacul și se lasă pâinea să mai coacă încă 10-15 minute, pentru a deveni crocantă și aurie.

Se pot adăuga ierburi aromatice

După cele 10-15 minute, pâinea se poate scoate din cuptor și se lasă pe un grătar, îninate să fie tăiată.

Această tehnică duce la obținerea unei pâini cu o crustă crocantă și un miez pufos, aerat și plin de savoare. Se pot adăuga semințe sau ierburi aromatice în aluat, pentru a conferi un plus de savoare.

Ne puteți urmări și pe Google News