Evenimentul Zilei > EVZ Play > Pacălicii cu dungă de la caschetă pe creier și Dreptul
VIDEO

Pacălicii cu dungă de la caschetă pe creier și Dreptul

De la propagandiștii deontologi de serviciu pe presa vopsită de tinichigiii SRI-ului generalilor Coldea și Dumbravă, până la șefii de colonie care încă se mai numește România, avem o șleahtă care încalcă grobian prezumția de nevinovăție statuată de constituțiile și legislațiile tuturor statelor în care cetățenii se deplasează nu în patru labe, ci în două picioare și inversează sarcina probatoriului.

În procedura penală stalinistă și în cele moștenitoare, sarcina probatoriului este inversată, în sensul în care nu procurorul trebuie să dovedească vinovăția inculpatului, ci cel acuzat trebuie să și-o dovedească.

Magistrații dreptului roman știau de acum aproape două milenii, ceva ce multora le pare chiar și astăzi greu de înțeles, deși pare la „mintea cocoșului”. Era o chestie de o importanță majoră în ceea ce privește rolul esențial al Dreptului: „Cu cât unui cetățean nedemn îi sunt mai apărate drepturile, cu atât societatea este mai în siguranță”. Doar pare greu de înțeles! Doar păcălicilor prea proști le este imposibil de priceput.

Vrei să vezi mai mult? Abonează-te la canalul EVZ Capital şi urmăreşte producţiile marca EVZ Play!