Ouăle de ciocolată sunt gata, urmează delicatesele de Crăciun
- Adam Popescu
- 8 martie 2008, 02:00
102 femei din comuna argeşeană Tigveni lucrează la o fabrică de ciocolată cu patroni de origine italiană.
Ele au finisat „colecţia pentru Paşte“ şi sunt pe cale să înceapă lucrul la delicatesele pentru Crăciun. Toţi sătenii din Tigveni se mândresc cu ciocolata produsă la ei în comună, deşi nu prea cumpără ei ciocolată de felul lor. „La fabrica asta am auzit că se fac ouă de ciocolată mari, cât vaca, mi-a spus mie Mihaela, nepoată- mea, care lucrează acolo“, spune Gheorghe Tudor, de 70 de ani. Bărbatul locuieşte la trei kilometri de fabrică şi susţine că mirosul de ciocolată se simte până la el.
„Lucrăm aici de nouă ani. Am început cu 16 fete, iar acum avem peste 100 de angajaţi. Nimeni nu a plecat de la noi, suntem ca o familie. Ba da, au mai fost fete tinere care au plecat în Spania, la muncă, dar cazurile sunt foarte rare. Le place să decoreze ciocolata, să lucreze cu ciocolata“, spune Marilena Ghighiu, director al firmei. Până în urmă cu trei ani, produsele de aici erau trimise în Spania, Italia şi Franţa. „Din 2005, am ieşit şi pe piaţa internă“, afirmă Marilena Ghighiu. Ouă, raţe, gâşte, găini pentru Paşte Nu e deloc uşor să decorezi ciocolata manual, mărturiseşte Mihaela Butoi. În timp ce explică, mâinile i se mişcă foarte repede pe oul-gigant pe care îl decorează. „Pe oul acesta de 500 de grame punem o pastă de zahăr. Trebuie să urmă m întocmai mostra, iar desenul să fie corect“, spune femeia. Lucrează aici de nouă ani şi susţine că nu-i place ciocolata, dar îi place ceea ce face. Ouăle, mai mici - de 20 de grame - sau mai mari - de 30 de kilograme -, nu sunt lucruri de glumă. Orice linie trasată aiurea poate să strice produsul.
„Îmi place să lucrez aici. Lucrez de un an, dar m-am obişnuit şi îmi place. E frumos să decorezi ciocolata“, mărturiseşte Florentina Ion. Deşi e maestră în a trasa aripi, ochi şi ciocul găinii de 400 de grame la care lucrează, nu i-ar plăcea să mănânce o bucăţică. „Probabil pentru că miroase tot timpul a ciocolată nu îmi place“, crede femeia. Nu e deloc o muncă uşoară. Într-o oră, o angajată decorează doar cinci ouă mari. Comuna a crescut odată cu afacerea
De la fabrica de la Tigveni plecau ieri ultimele colete cu produse de ciocolată destinate Paştelui. „Ne tragem sufletul şi începem cu produsele pentru Crăciun“, spune directorul firmei. Colecţia de Paşte include o mulţime de produse, de la ouă - de toate mărimile, la raţe, gâşte şi alte figuri făcute din ciocolata cea mai fină.
„Noi muncim tot anul ca să vindem de Paşte şi de Crăciun. La noi, anotimpurile sunt altfel“, glumeşte Marilena Ghighiu. De când a apărut fabrica de ciocolată la Tigveni, femeile din zonă au evoluat, crede directorul Ghighiu: „Îmi amintesc acum nouă ani, când au venit să se angajeze, erau încălţate cu sandale de cauciuc, iar acum se vede mare diferenţă. Sunt angajaţi loiali şi responsabili“.