Otrava din cartofii încolțiți. De ce nu trebuie consumați niciodată

Otrava din cartofii încolțiți. De ce nu trebuie consumați niciodatăSursa foto: Dreamstime.com

Românii mănâncă mulți cartofi, preparându-i în diverse moduri. Dar puțini știu că, în anumite condiții, aceștia pot deveni extrem de dăunători sănătății, fiind o adevărată otravă. Și nu este vorba de grăsimi sau altceva, cum mulți s-ar aștepta.

Cartofii sunt cele mai căutate legume, dar aceștia pot să fie periculoși dacă nu sunt curățați cum trebuie. Mai mult, temperatura ideală pentru a depozita cartofii este cuprinsă între 5 și 10 grade Celsius. Ei trebuie ținuți într-o pungă de plastic perforată, pentru a reține umiditatea și pentru a le asigura ventilația.

Chiar dacă îi depozităm unde trebuie, cartofii ajung să încolțească în câteva săptămâni și să își piardă din gust. Medicii au mai declarat că acesta ajung să conțină o otravă foarte periculoasă. Pentru consumarea cartofilor încolțiți se recomandă îndepărtarea totală a colților și a zonelor din jurul lor. Colții cartofilor încolțiți conțin solanină, o otravă pentru om.

Solanina poate fi întâlnită în tulpină, fructe sau tuberculi (la încolțire). Ea are acțiune toxică (în cantități foarte mici), fiind utilizată mai ales pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid. Se mai găsește și chaconina, un alt glicoalcaloid. Conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă). Nivelul maxim de solanină admis trebuie să fie sub 0,2mg/g.

Cartofii încolțiți sunt buni de mâncat? După ce aflați ce conțin îi veţi arunca imediat

Sursa: Pixabay

Medicii recomandă să pui un măr în mijlocul cartofilor pentru a întârzia procesul de încolțire. Etilenul conținut și eliberat de măr este foarte benefic, potrivit DCNEWS.

Beneficiile cartofului

Cu toate astea, alți cercetători au dezvăluit și care sunt beneficiile cartofilor. Ei te scapă de anumite boli și sunt una dintre cele mai importante surse de potasiu.

„Știm că cartofii sunt bogați în potasiu, magneziu și fibre alimentare, toate acestea pot fi ca o protecţie împotriva atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale care sunt o consecință a nivelurilor crescute de risc cardiometabolic. De fapt, cartofii sunt una dintre cele mai importante surse de potasiu din dieta americană”, a declarat Lynn L. Moore, profesor la Universitatea din Boston.

Aceasta a mai declarat că este foarte important și felul în care gătești legumele. Cartofii la cuptor sau la grătar sunt mai sănătoși decât cei prăjiți.

Ne puteți urmări și pe Google News