Vecinii de la bloc care sunt excluși din comunitate. Nimeni nu-i suportă
- Andrei Pospai
- 26 martie 2025, 07:03

Un sondaj recent a analizat părerea românilor despre vecinii de apartament. Rezultatele arată că, pentru 47% dintre respondenți, amabilitatea și respectul sunt trăsături esențiale, în timp ce liniștea este apreciată de 41% dintre aceștia.
Implicarea în comunitate și disponibilitatea de a ajuta au fost menționate de doar 6%.
Lipsa de respect și agresivitatea
Pe de altă parte, cele mai frecvente nemulțumiri legate de vecini includ lipsa de respect și atitudinile agresive, menționate de 56% dintre participanți, urmate de zgomotul excesiv, care deranjează 35% dintre români.
Totuși, aproape jumătate dintre respondenți (46%) afirmă că nu au întâmpinat probleme cu vecinii de bloc, ceea ce sugerează o conviețuire relativ armonioasă în multe comunități.
Profilul vecinului ideal diferă în funcție de preferințe și stil de viață.

Bloc. Sursa foto: Pixabay
Cuplurile tinere sunt cele mai dorite vecine, fiind percepute ca discrete și ușor de integrat într-o comunitate, în timp ce studenții au fost considerați mai puțin dezirabili, probabil din cauza asocierii lor cu un stil de viață mai zgomotos.
În schimb, cei care locuiesc la case pun mai mult accent pe o relație bună cu vecinii și tind să interacționeze mai des cu aceștia decât cei care locuiesc la apartamente.
Diferența între generații
Generațiile prezintă diferențe interesante în prioritățile lor.
Tinerii din Generația Z și Millennials apreciază liniștea și discreția, în timp ce persoanele mai în vârstă, din Generația X și Baby Boomers, pun preț pe ajutorul reciproc și coeziunea comunitară.
De asemenea, interacțiunile frecvente cu vecinii sunt mai comune în rândul persoanelor mature, în timp ce tinerii preferă distanța și discreția.
Acest sondaj, realizat pe un eșantion de 1.904 respondenți, face parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă,” lansată de Storia.